utorak, 14. maj 2019.

Vesić: Beograd u Evropu preko Nemačke

Delegacija Beograda, predvođena zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, razgovarala je u Briselu s direktorom Kancelarije Grada Berlina pri Evropskoj uniji Folkerom Leveom. 

Leve je tom prilikom izneo iskustva Berlina u radu sa institucijama EU na projektima od gradskog i komunalonog značaja.

Prilikom posete Briselu, koja je organizovana u saradnji s nemačkom Fondacijom „Konrad Adenauer”, Goran Vesić je najavio da Beograd planira da osnuje predstavništvo koje bi u sedištu EU lobiralo za gravni grad Srbije i srpske interese.  

On je ocenio da će u tom cilju iskustvo nemačkih gradova biti od najvećeg značaja za Beograd.

– Delegacja Beograda želi da razgovara s predstavnicima onih velikih nemačkih gradova koji već decenijama rade u Briselu. Želimo da čujemo njihovo iskustvo kako nalaze sredstva za projekte koji su važni za njihove gradove – izjavio je Vesić za Tanjug.

Iskustvo Berlina je višestruko interesantno za Beograd. Dva grada veže bratska saradnja još od potpisivanja sporazuma 1978. godine. Istovremeno, specifična istorija Berlina, koji je svojevremeno bio podeljen grad između Istočne i Zapadne Nemačke, u kome su i danas vidljive razlike od „mentaliteta do arhitekture”, prema oceni Vesića, približila ga je problemima s kojima se i Beograd suočava.

– Napravili smo dogovor posredstvom Fondacije „Konrad Adenauer” da predstavnici Beograda provedu šest meseci u Kancelariji Saveza nemačkih gradova, ali i u kancelarijama Berlina i Frankfurta i nekih nemačkih pokrajina. Za tih godinu dana, učićemo kako da radimo, jer nas nije sramota da učimo od najboljih. Mi smo ovde došli da naučimo i saznamo kako da obezbedimo više novca za naš grad – rekao je Vesić.

Direktor Kancelarije pokrajine i Grada Berlina pri EU Folker Leve rekao je da je posao tog predstavništva da vlastima Berlina približi zakonodvstvo EU i da na najefikasniji način iskoristi evropske fondove za razvoj regiona i grada. 

Kao jednu od najvažnijih preporuka za buduću kancelariju Grada Beograda, Leve je naveo „sistem umreženosti”, gde se evropski gradovi udružuju u interesne zajednice i tako najbolje prezentuju svoje ideje i projekte EU. 

Kao teme koje su trenutno najaktuelnije u regionalnoj i lokalnij politici EU navedene su socijalna pitanja, zaštita životne sredine, nove tehnologije, bezbednost na javnim mestima, ali i balans između slobode i solidarnosti.

Zamenik gradonačelinika Beograda Goran Vesić rekao je i da će kancelarija Beograda i posle obuke kadrova i početka rada nastaviti tesno da sarađuje s nemačkim kolegama u Briselu.

– Naša odluka je da Beograd u Evropu ide preko Nemačke. Mi ćemo i tokom rada kancelarije Beograda u Briselu tesno sarađivati s nemačkim kancelarijama koje su veoma uticajne i bogate iskustvom kako doći do sredstava koja će biti korisna za Beograđane – zaključio je Vesić.

Događaju je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.