utorak, 14. maj 2019.

Radojičić: Prioritet je da deca imaju najbolje uslove za obrazovanje

Želimo da svoj deci pružimo bolje uslove za obrazovanje, pa će tako u narednom periodu struka pokazati da li je bolje da se OŠ „Vlada Obradović Kameni” rekonstruiše ili da se gradi nova škola, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, koji je danas sa ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem obišao osmoletku u naselju Ledine.

Događaju su prisustvovali i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak i podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Igor Raičević, kao i predstavnici škole „Vlada Obradović Kameni”. 

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se škola nalazi u izuzetno lošem stanju koja, kao privremeni objekat, datira od 1961. godine, te da se zbog toga planira poboljšavanje uslova za đake.

Školu, kako je istakao, pohađa više od 70 odsto romske dece i dodao da će buduća ulaganja u ovu školu predstavljati odličan primer da svi treba da imaju jednaku šansu da svoje kapacitete maksimalno razviju.

– Moramo podržati i romsku decu i romsku zajednicu da se maksimalno uključe u naše društvo jer je to izuzetno važno. Takođe, obrazovanje je prioritet grada Beograda. To pokazuje i investicioni talas koji smo započeli – samo je u škole na Novom Beogradu Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uložio 73 miliona dinara prošle godine. Budžet za vrtiće i škole danas je oko 190 miliona dinara, dok je 2012. godine iznosio 87 miliona – ukazao je Radojičić i zaključio da je prioritet da naša deca imaju najbolje uslove za svoje obrazovanje.

Ministar Đorđević zahavalio je Gradu Beogradu i gradonačelniku što su podržali inicijativu da se pomogne ovoj školi i deci koja je pohađaju jer, kako je rekao, zaslužuju mnogo bolje uslove za rad od postojećih.

– Politika Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije je da se pruže najbolji uslovi svoj našoj deci. To je naša obaveza i sa tom obavezom smo danas došli ovde. Rešenje problema je da se uradi rekonstrukcija ili da se radi potpuno nova škola, a takvu odluku ostavio bih da donese Grad Beograd i takva odluka će, siguran sam, biti u najboljem interesu ove dece – zaključio je ministar Đorđević.

Blagojević je dodao da je Kancelarija za javna ulaganja preuzela obavezu da se obezbedi finansiranje i realizacija budućeg projekta, bilo da je reč o rekonstrukciji postojećeg objekta od poda do krova ili izgradnji nove škole. Kada je reč o rokovima, Blagojević je istakao da ako se bude radila rekonstrukcija, može se govoriti o mesecima, a kada je reč o izgradnji nove škole, ona bi trajala nekoliko godina.