utorak, 14. maj 2019.

Gradonačelnik Radojičić: „Svesrpski dečji sabor” je od velike važnosti za srpski narod u dijaspori

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govorio je danas na konferenciji za medije povodom održavanja drugog po redu „Svesrpskog dečjeg sabora”, koji se održava od 23. do 28. maja pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Na konferenciji su govorili i  v.d. pomoćnika direktora Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović, urednica manifestacije Ivana Tabori Obradović i predsednik UO Dečjeg kulturnog centra Beograda Minja Subota.

Radojičić je istakao da je čuvanje nacionalnog identiteta Srba van granica Srbije politika koju proklamuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije.

– Ljubav koja postoji prema našoj kulturi, tradiciji i jeziku trebalo bi je negovati i razvijati, a to se upravo čini ovakvim saborima – naglasio je gradonačelnik. 

On je podsetio da mnogi Srbi koji žive van granica naše države i pored dobrog materijalnog statusa žude za svojim maternjim jezikom i kulturom. 

– Sabor je tu da im nadomesti vezu sa svojim korenima i svojom matičnom zemljom i tako ih učini zadovoljnijim. Grad Beograd će pomoći deci koja budu boravila u Srbiji da na najlepši mogući način zapamte naš grad i da im ostane u lepom sećanju – rekao je gradonačelnik. 

Prema njegovim rečima, deca uzrasta od 10 do 14 godina koja budu boravila u Srbiji zapamtiće svoju zemlju i to će sigurno ostaviti traga na njih. 

– Grad Beograd, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju sa dijasporom, kao organizatori potrudiće se da im srpsko kulturno nasleđe predstave na najbolji mogući način – rekao je Radojičić.

Nikolina Milatović Popović rekla je da će na „Svesrpskom dečjem saboru” biti 70 dece iz inostranstva i isto toliko dece iz Srbije.

– Ministarstvo je prošle godine ovaj sabor projektno sufinansiralo, a zatim ga je prepoznalo kao mesto i čin afirmacije srpskog identiteta i jačanja veza sa matičnom državom u okviru najmlađe populacije – rekla je Nikolina Milatović Popović. 

Ivana Tabori Obradović naglasila je da će ove godine učesnici biti deca iz jedanaest država – iz Australije, SAD, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Nemačke, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rumunije. 

– Program će se sastojati iz radionica, obilazaka kulturno-umetničkih znamenitosti u našoj prestonici, muzeja, verskih objekata, a zatim i muzeja na otvorenom u Tršiću, gde će se detaljnije upoznati sa našim pismom i jezikom, a prisustvovaće „i Đačkom Vukovom saboru” – istakla je Ivana Tabori Obradović i dodala da je domaćin ovogodišnjeg sabora Osnovna škola „Starina Novak”.