četvrtak, 16. maj 2019.

Skupština grada donela set odluka o zaštiti kulturno-istorijskih celina

Gradski odbornici usvojili su set odluka koje se, kako je obrazložio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odnose na zaštitu kulturno-istorijskih celina Beograda. 

Usvojene su dopune Odluke o komunalnoj inspekciji, izmene i dopune Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na teritoriji grada, izmene i dopune Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog obejkta, izmena i dopuna Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada, kao i izmena i dopuna Odluke o promeni osnivačkog akta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za grad „Beogradska tvrđava”.

– Radi se o Dositejevom liceju, području Knez Mihailove ulice, Topčideru, Kosančićevom vencu, Skadarliji i Svetosavskom platou, koji je u postupku proglašenja za kulturno-istorijsku celinu. Oni će biti pod nadležnošću „Beogradske tvrđave”, koja će voditi računa o tome kakve bašte tamo mogu da budu postavljene, kakvi suncobrani, gde bašte smeju da se postave, kako će se rekonstruisati fasade, kakve reklame smeju da se postavljaju, a sve to kako bi ove istorijske celine bile očuvane ne samo zbog turista već i zbog svih nas – istakao je Vesić.

On je podsetio da je do sada u Beogradu rekonstruisano više od 140 fasada, da su u toku radovi na još 70 u Zemunu, kao i na fasadama u Brankovoj ulici i drugim lokacijama.

Na danšnjoj sednici usvojene su i odluke o dopuni odluke o lokalnim administrativnim taksama, otpisivanju potraživanja prema Institutu „Goša” i „Hidrotehnici”, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elemntima koncesije u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na minibus ekspres linijama na teritoriji grada.