ponedeljak, 20. maj 2019.

Vesić položio kamen temeljac za novu školu i fiskulturnu salu u Zvečki

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog bloka škole i fiskulturne sale OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u naselju Zvečka u Obrenovcu. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre i direktor „Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić.

Vesić je istakao da je invseticija vredna 1.300.000 evra i zahvalio svima koji su uzeli učešće u realizaciji ovog vrednog projekta. 

– Izgradnja ove škole zaokružuje sve ono što smo uradili u Zvečkoj – od uvođenja javnog prevoza, asfaltiranja ulica i postavljanja rasvete, pa do uvođenja vodovoda i kanalizacije. Pre nekoliko godina rekli smo da neće više biti razlike između centra grada i bilo kog drugog dela prigradskih opština, i na primeru naselja Zvečka to se pokazalo kao tako – naveo je zamenik gradonačelnika. 

On je najavio nova ulaganja, uz podsećanje da više na teritoriji opštine Obrenovac nema škole bez fiskulturne sale. 

– Na primeru Zvečke pokazali smo da rešavamo problem po problem i da je to politika koju personifikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, jer ako rešavamo probleme ljudi, svi će živeti bolje, a ova škola je veliki korak ka tom cilju – zaključio je Vesić. 

Ministar Šarčević poželeo je učenicima da imaju najbolje moguće uslove kao što imaju deca ne samo u centralnim gradskim opštinama nego i u najrazvijenijim zemljama sveta. 

– Obrazovanje je u Srbiji u uzletu. I đaci i prosvetni radnici će biti u prilici da čine novu budućnost Srbije – istakao je Šarčević i zahavalio predsedniku Republike Srbije na podršci, kao i zameniku gradonačelnika Vesiću i svim institucijama koje su učestvovale u realizaciji tog projekta. 

Direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre podsetila je da je pre dve godine procenjeno da svaka druga osnovna i srednja škola u Srbiji nema fiskulturnu salu, da svaka treća zahteva potpunu modernizaciju, a svaka četvrta je starija od 60 godina. 

– Zato smo se i odazvali da podržimo program rehabilitacije i modernizacije osnovnih i srednjih škola širom srbije sa 50 miliona evra, od čega je 35 miliona već isplaćeno – ukazala je Dubravka Negre. 

Čučković je istakao da se današnjim činom završava investicioni ciklus izgradnje nedostajućih fiskulturnih sala u opštini Obrenovac i kreće u novi ciklus: rekonstrukcije i izgradnje obdaništa i drugih nedostajućih objekata za dečju zaštitu. 

Milorad Grčić najavio je da će se naselje Zvečka naći na ruti toplikfikacije Novog Beograda sa TE „Nikola Tesla” A, ali i drugi delovi Obrenovca koji nemaju daljinsko grejanje.