utorak, 21. maj 2019.

Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja

Prvi Festival ilustracije – Ilustrofest biće otvoren 23. maja u 19.30 časova na platou ispred Paviljona „Cvjeta Zuzorić”, najavljeno je iz JP „Beogradska tvrđava”. 

Festival će biti otvoren velikom međunarodnom izložbom izabranih radova, u okviru koje će biti predstavljeno 200 ilustracija na 10 postamenata. Svečano otvaranje će uveličati i učenici MŠ „Stanković” koncertom kamerne muzike.

Na otvaranju festivala biće uručene i nagrade najboljim autorima i radovima u kategorijama: ilustracija knjige, ilustracija u štampanim i onlajn medijima, ilustracija u dizajnu i lični i društveno odgovorni projekti. Biće dodeljen i gran-pri festivala najboljem autoru iz ovogodišnje selekcije za sveukupan rad. 

Na konkurs za učešće na festivalu prijavljeno je oko 2.000 radova 220 ilustratora iz celog sveta (Amerika, Rusija, Australija, Turska, Iran, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija). Žiri je odabrao 200 radova 80 autora koji će biti predstavljeni na izložbi ispred Paviljona „Cvijeta Zuzorić”.

U sklopu festivala biće održan i Bazar ilustracije, gde će mladi autori dobiti priliku da izlože svoje autorske ilustracije i upotrebne predmete sa ilustracijama. U danima trajanja festivala biće organizovane i tribine i besplatne radionice ilustracije.  

Cilj festivala je da promoviše ilustraciju kao jednu od grana kreativnih industrija, okupi i predstavi najbolje srpske kreativce iz ove oblasti, ali i omogući da neki od najboljih svetskih ilustratora dođu u Srbiju, približe svetsku kreativnu scenu domaćoj publici i pomognu u edukaciji mladih srpskih umetnika. Jedan od ciljeva festivala je i mapiranje Beograda kao kreativnog grada i Beogradske tvrđave kao nosioca kreativnog turizma u prestonici, regionu i na evropskoj mapi, zatim podrška razvoju kreativne ekonomije u zemlji i umrežavanje sa stvaraocima iz regiona i sveta. 

Na zatvaranju festivala 31. maja, Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, dodeliće u ime Zadužbine Mome Kapora posebno priznanje jednom mladom ilustratoru.