utorak, 21. maj 2019.

Na Krfu odata pošta stradalim srpskim vojnicima

Član Gradskog veća Fadilj Eminović prisustvovao je danas na Krfu obeležavanju 155. godišnjice prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj. Gradonačelnik Krfa Konstantinos Nikolouzos obratio se prisutnima, među kojima su pored građana bili visoki vojni i državni funkcioneri Grčke, kao i mnogi zvaničnici i delegacije iz drugih zemalja.

Prilikom obraćanja, gradonačelnik Nikolouzos je istakao značaj povezanosti gradova u oblasti kulture, privrede, obrazovanja, kao i produbljivanja prijateljskih odnosa među njima. 

– Krf je za našu istoriju od velikog značaja, jer je bio „ostrvo spasa” srpskim vojnicima koji su tu našli utočište nakon povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. To je grad kojem mnogo dugujemo – rekao je tom prilikom Eminović.

On je istakao da od tada pa sve do danas prijateljstvo između srpskog i grčkog naroda traje i da se produbljuje kroz turizam, privredu, razne kulturne, umetničke i sportske aktivnosti.

Nakon parade i defilea orkestra kroz grad, položeni su venci na Spomen-obeležje prisajedinjenja Jonskih ostrva Grčkoj i odata je pošta stradalim srpskim vojnicima koji su sahranjeni u „Plavoj grobnici”.