petak, 24. maj 2019.

Naučna konferencija u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda biće u ponedeljak 27. maja domaćin desete naučno-stručne konferencije sa međunarodnim učešćem „Kulturno nasleđe – rizici i perspektive”. 

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a u saradnji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije. 

Cilj konferencije je da se razmotre i identifikuju rizici kojima je kulturno nasleđe izloženo, da se ukaže na najugroženije kategorije i svojstva nasleđa, razmene teorijska i praktična saznanja kako se oni mogu ublažiti, te da se sagledaju mogućnosti unapređivanja odnosa društva prema nasleđu i primene proaktivnih mera. Krajnji cilj je podizanje nivoa svesti svih učesnika o vrednostima kulturnog nasleđa za društvo, pretnjama sa kojima je suočeno i merama koje treba preduzeti kako bi se vrednosti nasleđa očuvale i predale budućim generacijama.

Spoznaja rizika, uzroka njihovih pojava i posledica koje prouzrokuju bitan je uslov za sprečavanje mogućih šteta po kulturno nasleđe. Sprečavanje mogućih šteta zavisi od blagovremene i valjane procene rizika i primene odgovarajućih procedura i mera. Analiza prošlih događaja, stranih i sopstvenih, pomaže u boljem i sveobuhvatnijem razumevanju rizika i pripremi adekvatnih odgovora.