subota, 25. maj 2019.

Delegacija Beograda posetila Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi

Članovi delegacije Grada Beograda, tokom posete Moskvi, obišli su Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda, gde ih je ugostio predsednik te institucije Valerij Aleksejev. Delegaciju Grada Beograda čine pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić, operativni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Predrag Vulinović, direktor „Dadova” Vladimir Mijović i predstavnici gradskog Sekretarijata za kulturu.

Mladenović je rekao da ovaj fond pruža dragocenu pomoć institucijama i organizacijama u Srbiji, te da je prisustvo ove institucije kroz njihovu kancelariju u Srbiji veoma vidljivo.

– Ovaj fond ima veliki broj aktivnosti, posebno usmerenih na pomoć narodu na Kosovu i Metohiji, što je veoma zapaženo. Njegova uloga je značajna i zbog zbližavanja, jedinstva i različitih akcija u zemljama koje pripadaju korpusu pravoslavnih, slovenskih zemalja. Uz njegovu pomoć jačaju pravoslavne, tradicionalne, porodične vrednosti koje su važne da se u sklopu svih svetskih kretanja istaknu i da se zaštiti identitet naroda koji gravitiraju i pripadaju ovom korpusu – pojasnio je Mladenović.

Kako je naveo, na sastanku je istaknuto i to da saradnja može da se produbi, nadogradi i dodao „složili smo se da u narednom periodu zajedno nastupamo i organizujemo manifestacije koje će doprineti da se potisnute i ugrožene vrednosti istaknu”. 

Prema rečima Andreje Mladenovića, Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda dodeljuje i velik broj nagrada, koje su dobili i pripadnici srpskog naroda.

– To je podsticaj da svojim delovanjem i radom doprinesemo da se sve vrednosti koje ova institucija zastupa šire i dalje. Na taj način ćemo zajedno ostvariti sveukupni cilj, a to je očuvanje identiteta i vrednosti koje ističe pravoslavlje, a koje slovenski narodi, naročito pravoslavni, imaju kao svoju tradiciju i što ih na pravi način definiše – zaključio je Mladenović.

Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda ima odeljenja u devet država sveta, a odeljenje u Beogradu veoma je aktivno i svake godine organizuje posetu sa Kosova i Metohije Rusiji. Ovaj fond osnovan je 1995. godine po blagoslovu patrijarha moskovskog i sve Rusije Aleksija Drugog. Fond ima za cilj da sjedini Rusiju i druge pravoslavne pomesne crkve u duhovnom i društvenom životu. Fondacija je osnovana kako bi ojačala veze duhovnog bratstva naroda koji ispovedaju pravoslavlje, učvrstila i intenzivirala napore međunarodne pravoslavne zajednice u oblasti kulturne i društvene saradnje.

Fond deluje na poljima konsolidacije i koordinacije veza slovenskih naroda sa drugim narodima istočno hrišćanskog područja u veri, društveno-političkom životu, kulturi, nauci, ekonomiji. Bavi se saradnjom sa verskim i javnim strukturama, organima državne vlasti i lokalne samouprave Rusije i drugih država kroz realizaciju projekata i programa. Fond proučava i širi pravoslavnu kulturu, bavi se izdavačkim radom o problemima istorije i savremene pravoslavne kulture, pravoslavne zajednice, životom crkava i država.