petak, 31. maj 2019.

Vesić: Pingvinarijum je veliki događaj za Beo zoo vrt i svu našu decu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas novootvoreni pingvinarijum u beogradskom zoološkom vrtu, u kojem je smešteno 17 pingvina iz Beča i Ujediljenih Arapskih Emirata.

Vesić je istakao da je današnji dan važan za beogradski zoološki vrt i da je to projekat na kome se radilo proteklih nekoliko godina.

–Ovo je Beo zoo vrt dugo čekao. U njega je uloženo između 350 i 400 hiljada evra i građen je nekoliko godina. U njemu se nalazi 17 pingvina od čega je sedam donešeno iz Beča a 10 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pingvini su poklon, odnosno donacija Beča i Emirata i zahvaljujem se predstavniku ambasade Emirata na ovom daru – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je prostor namenjen za 40 pingvina, te da se očekuje još životinja ove vrste.

On je podsetio da Beo zoo vrt postoji od 1936. godine i da je nastao na divan i pomalo čudan način, tako što je tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić poklonio zemljište prestonici, izgradio zoo vrt, poklonio životinje od kojih je i aligator Muja, koji je i danas živ.

–Ovaj vrt godišnje poseti preko 400 hiljada posetilaca i to je verovatno jedna od najposećenijih institucija u Beogradu, račinajući i sve druge institucije i muzije, i zbog toga zaslužuje da bude bolje uređen. Zahvaljujem direktoru i osoblju zoo vrta koji ovaj posao rade sa mnogo ljubavi i pažnje – rekao je Vesić i zahvalio se svima koji su učestvovali u izgradnji pingvinarijuma, koji je, kako kaže veliki događaj za decu Beograda.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je srećan što je ovaj projekat završen i najavio da će se nastaviti sa ulaganjem i preuređivanjem Beo zoo vrta.

–Ulaganje u Beo zoo vrt je ulaganje ne samo u zabavu, već i u obrazovanje dece što je nama veoma važno – zaključio je Vesić.

Direktor Beo zoo vrta Srboljub Aleksić je rekao da je nakon nešto više od tri godine objekat potpuno spreman i uselio je porodicu od 17 Humboltovih pingvina.

–Arhitekte su bile veoma strpljive i delovali su na sve naše zahteve i promene koje smo umeđuvremenu unosili kada je građen pingvinarijum, koji je veoma spicifičan. Konsultovali smo kolege iz drugih zooloških vrtova i došli smo do toga da imamo jedan od najmodernijih u Evropi prostora za pingvine – rekao je Aleksić.

On je zahvalio srpskoj ambasadi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ambasadi Emirata u Srbiji koji su veoma pomogli da Beo zoo vrt dobije deset pingvina.

–Ovo će verovatno biti najveća atrakcija u našem zoo vrtu u narednom periodu. U pitanju je vrsta pingvina koja živi na obalama Čilea i Perua u Južnoj Americi i naviknuti su na ove vremenske uslove, jer su došli iz mnogo toplijih krajeva kao što su Emirati i Beč – rekao je direktor Beo zoo vrta i dodao da je unutrašnji prostor napravljen tako da štiti pingvine od velikih vrućina, kao i da postoje odlični sistemi za hlađenje vode u bazenu i hlađenje unutrašnjeg prostora.