sreda, 5. jun 2019.

Održana tribina Planiranje održive urbane mobilnosti

Gradski urbanista Marko Stojčić učestvovao je danas na tribini Planiranje održive urbane mobilnosti – POUM u Skupštini grada i poručio da je ideja da se široj javnosti objasni da je u gradu neophodno smanjiti broj automobila i hijerarhiju u saobraćaju potpuno preokrenuti.

– Broj automobila na ulicama je preveliki, zdravlje građana je zbog toga ugroženo i neophodno je ozbiljno nešto uraditi u tom smislu. Ovaj plan treba da nam omogući da nađemo načine kako da te stvari preokrenemo u našu korist, odnosno da pešaku damo prioritet u saobraćaju, potom bicklistima, a tek onda javnom prevozu i motornim vozilima. Najveći problem su naše navike, motorna vozila koristimo svakodnevno i za svaku potrebu, a to je na prvom mestu skupo i nije zdravo – pojasnio je Stojčić.

Moramo da ubedimo građane, naveo je Stojčić, da je jedini pravi način, koji su prihvatili svi zagušeni gradovi Evrope koji se ekonomski razvijaju, da smanjimo broj automobila i da hijerarhiju saobraćaj potpuno preokrenemo. 

– Nadam se da će nakon ove radionice ljudi to početi da shvataju, a potrebna nam je njihova pomoć, njihove ideje, kako bi taj projekat što brže i kvalitetnije sproveli i kako bi Beograd bio jedan od najzdravijih gradova u Evropi. Jedan od najvećih uzroka smrtnosti u Beogradu su kardiovaskularne bolesti, a njih mogu usloviti nedovoljno pešačenje i korišćenje bicikla, a sa druge strane upotreba automobila u svim situacijama – naglasio je gradski urbanista.

Ognjen Todorović iz Sekretarijata za saobraćaj je rekao da je cilj da građani i stručna javnog budu uključeni u izradu ovog plana od samog početka.

– Fokus je na ljudima, a cilj je da poboljšamo kvalitet života i da ulice budu pogodnije za ljude – istakao je Todorović.

Ovaj projekat je pokrenula Skupština grada u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj, a projekat vodi Centar za planiranje urbanog razvoja.