ponedeljak, 10. jun 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Beograd se pridružuje svetu i slavi sećanja na Mahatma Gandija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić zasadio je danas sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardži tri stabla u znak sećanja na 150 godina od rođenja Mahatma Gandija u parku Ušće, gde je održana i simbolična biciklistička trka u kojoj je učestovovalo 50 beogradskih đaka.

Događaju su prisustvovali direktor JKP „Zelenilo–Beograd” Slobodan Stanojević i v.d. sekretara Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Gradonačelnik je istakao da se Beograd danas pridružio velikim gradovima u svetu koji su takođe, na ovaj način obeležili 150 godina od rođenja Gandija i tako podseća ljude na misiju koju je on imao.

–Ova manifestacija se održava sa željom da njegova misija traje kroz vekove i da njegove poruke čovečanstvu imaju uticaja kako bi se svet razvijao u boljem pravcu – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je Gandi  ostavio dve glavne poruke, a to suživot u harmoniji sa prirodom i život bez nasilja i agresivnosti.

–U vremenu kada su izražene klimatske promene vidimo važnost njegovih poruka, a ova tri stabla upravo to simbolizuju, da je neophodna harmonija sa prirodom ukoliko želimo da imamo srećniji i dugovečniji život na planeti – rekao je Radojičić i dodao da se često kao gradonačelnik seti njegovim mudrih pouka.
 
Ambasador Batačardži je podsetio sve na Gandijevo zalaganje za očuvanje prirode i skladan život u prirodi.

–Ukoliko živimo u harmoniji sa prirodom, živećemo u harmoniji sa komšijama, narodima i celim svetom. Priroda je veoma važna i o svim globalnim problemima Gandi je govorio mnogo pre nego što su oni postali ovoliko izraženi – rekao je abmasador.

On je dodao da je veoma počastvovan učestvovanjem Grada Beograda u ovoj manifestaciji i istakao da je Srbija na visokom mestu na indeksu zelenila.

–Veliki deo ove zemlje je prekriven zelenilom i šumom, kako u Beogradu tako i u čitavoj zemlji, i po mom mišljenju izgleda mi veoma zelena. U tom duhu uveren sam da će biti zasađeno još drveća – rekao je Batačardži i dodao da će biti veoma srećan kada park Ušće bude završen, a deo sećanja na Mahatma Gandija bude deo toga.

Nakon sađenja stabala gradonačelnik i ambasador su dali start biciklističke trke u kojoj je učestovalo 50 beogradskih đaka, a u znak podsećanja da se na taj način brine o ekologiji i živi zdravim životom.

Manifestacija 150 godina od rođenja Mahatma Gandija obeležava seširom sveta sađenjem tri stabla i biciklističkom trkom i traje od 2. oktobra 2018. godine do 2. oktobra 2019. godine.