ponedeljak, 10. jun 2019.

Vesić: Pitanje energetske efikasnosti je prioritet za Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas u Starom dvoru stručni skup „Nedelja energije” koji se, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održava do 14. juna na više lokacija u pestonici.

Učesnicima skupa, pod sloganom „Budućnost je u održivoj energiji”, obratili su se ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Vesić je istakao da je pitanje energetske efikasnosti prioritet za Grad Beograd.

– Zbog toga su sve mere i podsticaji fokusirani na podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja energije, a ciljevi postavljeni u kontekstu štednje, jer se na svakih 50 investiranih u energetsku efikasnost ostvaruje ušteda od jedan kilovat čas – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da Grad Beograd godišnje izdvaja oko 110 miliona evra za potrošnju energije objekata u javnom sektoru i podvukao da bi veća ulaganja u taj sektor omogućila uštede od 40 odsto, tačnije oko 44 miliona evra.

– Prioriteti će u narednom periodu biti podizanje svesti građana u uštedi energije u stambenim zgrada, kao i da svi javni objekti budu energetski efiksani. Dobar primer je rekonstruisana Zelena garaža na Obilićevom vencu, prva takvog tipa u ovom delu sveta, koja je nominovana za prve tri zelene garaže u Evropi – ukazao je Vesić.

On je podsetio da je u toku i realizacija projekta na sanaciji deponije u Vinči, koja se realizuje iz javno-privatnog partnerstva najvećeg u Srbiji.

– Verujem da ćemo kao Grad Beograd do kraja septembra biti u prilici da izdamo građevinsku dozvolu za pokretanje ovog projekta, čija je vrednost oko 330 miliona evra – najavio je zamenik gradonačelnika.

Takođe je najavio nabavku novih 30 električnih autobusa, uvođenje nekoliko novih energetski prihvatljivih projekata, poput električnih vozila u pešačkoj zovi – Vrabac servis, postavku 150 stanica s javnim biciklama, kao i nastavak edukovanja dece po osnovnim i srednjim školama. Što se tiče zaštite životne sredine, Vesić je istakao da će Grad Beograd od 1. januara 2020. godine iz upotrebe izbaciti plastične kese.

On je ukazao da je Grad Beograd uradio najviše u ovoj oblasti kada je u pitanju lokalna samouprava u Srbiji, ali i dodao da to nije dovoljno.

Sekretarka Jandrić je, ispred organizatora skupa, navela da je ovaj skup organizovan za stručnu javnost, ali i za građanstvo.

Sekretarijat za energetiku više godina vrši edukaciju u osnovnim i srednjim školama, i pokazuje koliko je važno upoznavanje najmlađih sa sistemima energetske efikasnosti, navela je resorna sekretarka. Kada je reč o konkretnim projektima, ona se nadovezala na izlaganje zamenika gradonačelnika i najavila energetsku sanaciju stambenih zgrada, kako bi se prešlo obračunavanje grejanja po utrošenoj energiji. Takođe da je u toku i preuzimanje stubova javne rasvete u nadležnost Grada od EPS-a, u saradnji sa Ministarstvom energetike.

Ministar Antić je ukazao da je to ministarstvo ulaže velike napore u modernizaciju naših postojećih sistema i očuvanje energetske bezbednosti.

– Ministarstvo je u proteklih nekoliko godina u tu oblast investiralo više od 300 miliona evra, pre svih u ekološke projekte u Elektro-privredi Srbije, kako bi se postrojenja dovela u nivo efikasnosti i standarda zaštite životne sredine u Evropskoj uniji – ukazao je Antić.

On je dodao da će novi gasavod koji se gradi kroz Srbiju, koji će omogućiti da gradimo gasne elektrane i rešimo veliki broj ekoloških problema u odnosu na postojeće termo elektrane. Nove gasne elektrane će omogućiti balansiranje sa novim, pre svih obnovljivih izvora energije kao što su vetroelektrane ili solarni parkovi, najavio je Antić.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije, Antić je istakao da je ministarstvo sprovelo niz pionirskih koraka, kao i da se iz tih izvora obezbeđuje više od 500 megavata, najviše iz vetro elektrana. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Antić je dodao da je ona definisana kao novi izvor energije, i da je svaka ušteda kapitalno važna. Ministarstvo je u proteklom periodu uradilo energetsku sanaciju na 53 objekta širom Srbije, i rezultati na uštedi u finalnoj potrošnji su 40 procenata, zaključio je Antić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je u radnom delu skupa predstavio projekte Vrabac-servis i uvođenje Sistema korišćenja javnih bicikala na teritoriji Beograda. Vrabac – servis je sistem električnih vozila koji će biti uvedeni u pešačku zonu, po ugledu na Budimpeštu i Ljubljanu.  On je istakao da će četiri vozila sa osam sedišta i prtljažnikom biti na raspolaganju građanima i turistima od jula ove godine, kao i da će ta usluga biti besplatna.

Kada je reč o javnim biciklima, Mladenović je istakao da danas u Beogradu ima 83 kilometra biciklističke mreže, a predviđeno je širenje na 120 kilometara. Tender o javno-privatnom partnerstvu bi trebalo da se objavi tokom jula, i da se do kraja godine krene u imlementaciju projekta korišćenja javnih bicikala.

Predviđeno je da se napravi 150 baznih stanica sa blizu 1.000 javni bicikala koji će moći da se rentiraju, od kojih će polovina biti na električni pogon, kao i da budu integrisani u sistem javnog gradskog prevoza, najavio je Mladenović.

Na stručnom skupu će uzeti učešće predstavnici Republike, Grada Beograda, gradskih sekretarijata i javnih preduzeća.