utorak, 11. jun 2019.

U naredna dva dana počinje zaprašivanje komaraca iz vazduha u nenaseljenim delovima grada

Zaprašivanje komaraca iz vazduha biće sprovedeno u naredna dva dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, a biće tretiran potez Velikog ratnog ostrva, kanalska mreža sa leve obale Dunava, odnosno potezi koji nisu naseljeni i kojima je zbog visokog vodostaja, otežan pristup, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na Studiju B.

– Tretman iz vazduha se nije koristio od 2017. godine i tada je tretirana samo kanalska mreža na levoj obali Dunava. To se izbegava u zemljama Evropske unije, jer je i suzbijanje sa zemlje mnogo delotvornije i kponkretnije. Ovakav naččin je davao odlične rezultate poslednjih godina, međutim ove godine ćemo morati da krenemo i u akciju iz vazduha s obzirom na vlažnost vazduha i bujnu vegetaciju koja je doprinela da se broj komaraca drastično poveća pogotovo na nepristupačnim delovima grada – pojasnio je Mladenović.

Prema njegovim rečima posebno je kritična situacija na Velikom ratnom ostrvu koje je potopljeno i kanalskoj mreži gde se zbog visokog vodostaja stvara veliki broj rečnih, šumskih komaraca koji lete tri do pet kilometara. Tako ovi komarci stižu u različite delove grada upravo sa ovih lokacija kojima ne može da se priđe. Problem predstavljaju i površine u privatnom vlasništvu u koje ekipe Zavoda nemaju pristup, a one pogoduju razvoju komaraca. 

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je na vreme započeo sve aktivnosti na suzbijanju komaraca i može se reći da je pojava komaraca ove godine usledila kasnije nego ranijih godina. Ono što je stvorilo najveći probleme su vremenski uslovi, odnosno pet sedmica kišnog perioda, a znamo da je za suzbijanje komaraca potrebno suvo vreme. Tek od četvrtka prošle sedmice stabilizovale su se vremenske prilike. Nestabilno vreme je pogodovalo stvaranju novih larvi komaraca. Na vreme i kako nalažu propisi su larvicidnim tretmanom tretirane su velike površine – istakao je Mladenović.
Konstatno je na terenu 26 ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji su radili i u nestabilnom periodu vremena, u jutarnjem i večernjem terminu i one rade na terotoriji celog grada.

–Samo u poslednjoj nedelji Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je 9.270 hektara tretirao termalnim zamagljivanjem, 15.000 hektara hladnim zamagljivanjem, suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje tretirano je na 59.000 hektara, dok je larvicidnim tretmanom obuhvaćeno 2.200 hektara vodenih površina – rekao je Mladenović.

On je napomenuo da građani preko Beokom servisa i Zavoda mogu da prijave područja za koja misle da nisu uopšte tretirana, ali i ona koja su već tretirana.