sreda, 12. jun 2019.

Vesić: Panik-tasteri u Centrima za socijalni rad za veću bezbednost zaposlenih i korisnika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas u Centru za socijalni rad na Zvezdari prezentaciji rada panik-tastera. Vesić je istakao da od danas svaki radni sto u centrima za socijalni rad u Beogradu ima panik-taster, što će umnogome povećati bezbednost zaposlenih i korisnika.

Događaju je prisustvovala načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktorka Centra za socijalni rad Beograd Zorica Pavlović, rukovodilac Gradskog centra za socijalni rad Zvezdara Nemanja Antonijević, kao i predstavnici opštine Zvezdara.

Vesić je rekao da grad svakodnevno ulaže novac u različite svrhe, ali i izrazio mišljenje da su sredstva uložena u bezbednosni sistem centara za socijalni rad na vrhu liste kvalitetno utrošenog novca.

– Sistem panik-tastera doprinosi većoj bezbednosti zaposlenih u centrima za socijalni rad, ali i korisnika. Nažalost, poslednjih godina smo bili svedoci neprijatnih i tragičnih događaja u centrima za socijalni rad, koji su rezultirali ljudskim žrtvama. Instalacija panik-tastera i pratećeg sistema je preventiva i nešto što bi pre svega trebalo da zaštiti zaposlene. Grad Beograd ima 17 područnih odeljenja Centra za socijalni rad, kao i veliki broj korisnika koji svakodnevno dolaze usled različitih potreba. U svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad ugradili smo 459 panik-tastera i 238 kamera – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sve navedeno znači da svaki radni sto u centrima za socijalni rad ima panik-taster i zaposleni u slučaju bilo kakve neprijatne situacije pritiskom panik-tastera obaveštava obezbeđenje, koje automatski dobija informaciju o kancelariji gde postoji problem uz aktivaciju dve najbliže kamere.

– Kancelarije naravno nisu pokrivene video-nadzorom jer zakon tako nešto ne dozvoljava, ali su zbog toga pokrivene sve druge prostorije u centrima za socijalni rad. Centralno odeljenje Centra za socijalni rad, koje se nalazi u Ruskoj ulici, povezano je sa svim područnim odeljenjima i u isto vreme dobija informaciju koja se potom prosleđuje policiji, vatrogascima ili hitnoj pomoći u zavisnosti od potrebe. Vrednost ovog projekta je 36 miliona dinara i to je verovatno najbolje uložen novac jer spašava ljudske živote. Ovakav sigurnosni sistem ne postoji nigde u Srbiji osim u Beogradu i verujem da će i druge lokalne samouprave slediti naš primer – rekao je Vesić.

On je zahvalio sekretarki za socijalnu zaštitu Nataši Stanisavljević koja, kako je rekao, vodi ovaj i slične projekte, ali i nastoji da centri za socijalni rad ne budu samo opremljeni na ovaj način, već i uređeni na evropskom nivou.

– Na ovaj način pokazujemo da Grad Beograd dostiže određene civilizacijske vrednosti katakteristične za razvijenije evropske zemlje – rekao je Vesić i takođe zahvalio načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić i direktorki Gradskog centra za socijalni rad Zorici Pavlović na angažmanu u ovom i drugim projektima.

Nataša Stanisavljević je istakla da Grad Beograd nastavlja sa ulaganjem u ustanove socijalne zaštite.

– Podsetiću da je nakon 20 godina u potpunosti izgrađen jedan objekat Centra za socijalni rad – u Obrenovcu. Takođe radimo na povećanju kapaciteta naših ustanova, ali i stručnom usavršavanju zaposlenih. Prioritet je bezbednost zaposlenih i korisnika, zbog čega su umrežena sva odeljenja Centra za socijalni rad, kao i prvi monitoring-centar u Srbiji, uz napomenu da je privatnost korisnika u potpunosti zaštićena – rekla je Nataša Stanisavljević.

Direktorka Centra za socijalni rad Zorica Pavlović je podsetila da Centar za socijalni rad Beograd ima najveći broj korisnika u Srbiji.

– Radimo sa ljudima koji su se našli u najtežim životnim situacijama i najvećim krizama koje se tiču porodice. Često su u pitanju duboko poremećeni bračni, emotivni i roditeljski odnosi. Ovo je jedan od najvažnijih koraka ka obezbeđivanju maksimalne bezbednosti zaposlenih i korisnika – rekla je Zorica Pavlović.