sreda, 12. jun 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Beograd je ove nedelje svetska prestonica dečje hirurgije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas u Starom dvoru 20. Kongres Evropskog udruženja dečjih hirurga, koji se održava u našem glavnom gradu od 12. do 15. juna i koji je okupio više od 600 eminentnih dečjih hirurga iz celog sveta.

Radojičić je istakao da su ovakvi skupovi odlična prilika za sticanje novih kontakata, znanja i iskustva iz ove oblasti. 

–Savremena medicina se menja izuzetno velikom brzinom pod uticajem digitalizacije i velikog broja informacija, koji predstavljaju veliki izazov za lekare. Skupovi poput ovog su od velikog značaja jer stručnjake inspirišu na nove ideje, unapređuju načine rada i tretman pacijenta – rekao je gradonačelnik u svom pozdravnom govoru. 

On je naglasio da kao dečji lekar na čelu glavnog grada posebno brine o zdravstvenim uslovima za najmlađe. 

–Trudim se da pored obaveza u Gradu Beogradu, barem jednom nedeljno pregledam i operišem pacijente. Moja profesionalna misija i omiljeni projekat je izgradnja nove dečje bolnice Tiršove dva. Ona donosi novi koncept lečenja dece i u centar stavlja pacijenta. Ova bolnica će deci u Beogradu, Srbiji i regionu omogućiti uslove lečenja poput onih u inostranstvu – rekao je Radojičić. 

Obraćajući se svojim kolegama gradonačelnik je rekao da se veoma raduje što može da ih ugosti i kao lekar i kao gradonačelnik i što razgovaraju o ovom ali i drugim važnim projektima, o obezbeđivanju što boljih uslova za lečenje dece.

–Svima želim da iz naše prestonice ponesu mnogo pozitivnih utisaka, dobrih kontakata i novih saznanja. Beograd ima bogatu istoriju i raznoliku kulturu, ali ga od drugih gradova odvajaju pre svega ljudi. Nadam se da ćete osetiti gostoljubivost i energiju našeg grada, kao i da ćete nam se vratiti – rekao je on i zahvalio svima koji su došli i učinili da Beograd na jednu nedelju bude prestonica dečje hirurgije. 

Radojičić je istakao da mu je kao dečjem hirurgu posebno važan značaj ovog kongresa za srpsku medicinu, jer je još jedan dokaz da svetska medicina dolazi kod nas.

–Direktnu korist će imati mali pacijenti, koje će lečiti stručnjaci koje su u Beogradu edukovala svetska imena iz oblasti dečje hirurgije, što će mališanima doneti bolje i kvalitetnije lečenje. Beograd se sve bolje pozicionira na mapi svetske medicine, uz veliko zalaganje Ministarstva zdravlja koje svakodnevno radi na poboljšanju medicinskih usluga u celoj Srbiji. Ovaj kongres doprinosi i razvoju kongresnog turizma. Prošle godine u našem gradu je ostvareno oko 500 različitih kongresnih susreta, zahvaljujuči čemu postajemo konkuretniji na listi kongresnih mesta, te smo u ovom delu Evrope jedni od lidera u ovoj grani turizma – rekao je gradonačelnik i dodao da je jedan od pokazatelja na kom se mestu Beograd nalazi kada su u pitanju ovakvi veliki kongresi činjenica i da je ovaj svetski kongres prošle godine održan u Parizu, a da će sledeće godine biti u Beču. 

Predsednica Evropske asocijacije dečjih hirurga Đovana Ricipetitoni je zahvalila gradonačelniku Radojičiću i Beogradu na gostoprimstvu i istakla istorijske, geografske, kulurne i ekološke prednosti našeg grada.  

–Ovde se okupilo mnogo hirurga iz čak 66 države, a organizovano je sve zahvaljujući predsednicima ovogodišnjeg 20. Kongresa prof. dr Marije Lukač i prof. dr Sanje Sinđić Antunović – rekla je Recipetitoni.

Predsednica Udruženja dečjih hirurga Srbije prof dr. Marija Lukač je zahvalila gradonačelniku na pozivu da se kongres otvori u Starom dvoru i gostima predstavila istorijsku važnost ovog zdranja.   

–Ovde se okupilo veoma mnogo hirurga iz čak 66 države, a organizovano je sve zahvaljujući predsednicima ovogodišnjeg 20. Kongresa prof. dr Marije Lukač i prof. dr Sanje Sinđić Antunović – rekla je Recipetitoni.

Predsednica Udruženja dečjih hirurga Srbije prof dr. Marija Lukač je zahvalila gradonačelniku na pozivu da se kongres otvori u Starom dvoru i gostima predstavila istorijsku važnost ovog zdanja.