utorak, 18. jun 2019.

Roba zaplenjena na ulici donirana mališanima u Zvečanskoj

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović prisustvovali su danas uručenju donacije mališanima iz Zavoda za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, a reč je o robi koja je zaplenjena u nelegalnoj uličnoj prodaji.  

Vesić je istakao da građani Beograda najčešće zovu inspekciju kada imaju komunalne probleme, ali je danas prilika da se vidi i donekle drugačiji rad inspekcije.  

– Sekretarijat za inspekcijske poslove, sa sekretarkom Sonjom Božović na čelu, danas je isporučio donacije u četiri ustanove socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda. Podeljeno je više od 118 kutija sa zaplenjenom robom, čiji sadržaj uglavnom čine odevni predmeti i sredstva za održavanje higijene. U pitanju je roba koja se nelegalno prodavala na gradskim ulicama i za koju niko nije plaćao porez – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kada inspekcija zapleni tu vrstu robe, ona završava u institucijama socijalne zaštite i Grad Beograd će naravno nastaviti da radi tako i u budućnosti.

– Na godišnjem nivou zapleni se više tona ovakve robe i na ovaj način smo želeli da pokažemo da roba koja je u prvi mah namenjena nelegalnom sticanju prihoda na kraju završi u rukama onih kojima je najpotrebnija. Zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, vodimo računa da ustanove socijalne zaštite imaju obezbeđeno sve što im je potrebno. Država i grad obezbeđuju apsolutno sve što je potrebno za rad i funkcionisanje ovih ustanova. Ipak, pored svega toga, potrebno je imati dodatnu pomoć, jer su realne potrebe uvek veće od osnovnih za funkcionisanje ustanova. Pozivam druge organizacije i kompanije koje su u mogućnosti da obezbede donacije ustanovama dečje socijalne zaštite – istakao je Vesić i zahvalio gradskim inspektorima koji brinu o komunalnom redu u Beogradu, ali imaju vremena i za društveno korisne aktivnosti. 

On je dodao da su danas bili i u Prihvatilištu za stara lica i Prihvatilištu za decu Beograda, kako bi isporučili pomoć koja će pozitivno uticati na kvalitet usluga koje se pružaju.

Sonja Božović istakla je da Sekretarijat za inspekcijske poslove vrši kontinuirani inspekcijski nadzor nad uličnom prodajom. Reč je prodaja van prodajnih mesta i prodavcima koji ne plaćaju porez niti bilo koje druge dažbine.  

– Nakon oduzimanja robe i sprovedenih svih zakonskih procedura, u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu uputili smo ovu robu u ustanove kojima je najpotrebnija. Inspekcija će nastaviti i dalje da radi u interesu građana i bezbednosti dece – istakla je Sonja Božović.

Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nenad Nerić i direktor Zavoda za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj Zoran Milačić.