utorak, 18. jun 2019.

Radojičić pozdravio učesnike finalnog turnira Svetske lige u vaterpolu

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je večeras svečanom otvaranju finalnog turnira Svetske lige u vaterpolu koji se do 23. juna održava u Beogradu. Na otvorenom bazenu Tašmajdan, Radojičić je istakao da mu veliko zadovoljstvo i čast predstavlja što se finale Svetske lige održava u Beogradu. 

– Za šest dana, koliko traje takmičenje, Beograd će još jednom u svet poslati sliku sportskog duha i zajedništva, ali i pokazati da je grad sportskih manifestacija. Turnir Svetske lige je izuzetno značajan. Ovo je veliki izazov za sve reperezentacije, kao i za našu zemlju, s obzirom na to da će pobednika direktno kvalifikovati za Olimpijske igre u Tokiju. To je još jedan motiv igračima da daju sve od sebe braneći boje svoje zemlje. Ovo je ujedno i sjajna prilika za promociju Beograda kao turističke destinacije, koju poseti preko milion turista godišnje, jer vaterpolo timovi koji će se takmičiti u Beogradu i publika ovog turnira dolaze iz osam svetskih zemalja – ukazao je Radojičić. 

On je uputio dobrodošlicu takmičarima, navijačima i gostima naše prestonice i poželeo im da dane Svetske lige u Beogradu lepo provedu i da uživaju u takmičenju. Takođe je izrazio očekivanje da će glavni grad Srbije i ovaj put biti dobar domaćin. 

– Beograd je prestonica vaterpola. Mi smo narod koji zna da ceni vrhunski vaterpolo i to je razlog više što smo domaćini ovog velikog takmičenja – istakao je gradonačelnik. 

On je pozvao građane da navijaju i svim takmičarima poželeo sreću. 

– Znam koliko našem timu znači to što igra pred domaćom publikom. Pozitivna energija i bezrezervna podrška koje smo do sada slali sa tribina kada su naši sportisti igrali za boje Srbije su fascinantne i pokazale se kao veoma bitne za tim. Navijanjem ćemo poručiti koliko cenimo sport i srpski vaterpolo, a ujedno ćemo pokazati i jedinstvo, po kojem smo poznati kada igra nacionalni tim. Svim takmičarima želim puno sreće i da na najbolji mogući način iskoriste svoje potencijale i energiju uloženu u pripreme – naveo je Radojičić i podsetio da je reprezentacija Srbije čak devet puta pobeđivala na ovom takmičenju, kao i da je najuspešnija selekcija u Svetskoj ligi.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić podsetio je da je Srbija treći put domaćin ovog takmičenja. 

– Uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda učinili smo sve što možemo da budemo dobri domaćini, dostojni našeg ugleda i imena. Da pružimo maksimalnu organizaciju i kvalitetne uslove učesnicima i posetiocima – istakao je Jelenić. 

On je podsetio da će se pobednik ovogodišnje Svetke lige direktno kvalifikovati na Olimpijske igre 2020. godine i izrazio očekivanje da će to biti selekcija Srbije.  

Predstavnik Međunarodne plivačke federacije (FINA) Andrej Krukov je iskazao je zahvalnost Vaterpolo savezu Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji takmičenja na kome su se okupile najbolje svetske selekcije. On je podvukao da Srbija ima veoma dugu vaterpolo tradiciju i poželeo učesnicima i posetiocima da uživaju u danima Svetske lige.