sreda, 19. jun 2019.

Vesić predstavio u Briselu novi statut Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić upravo je završio obraćanje na sesiji „Dani proširenja” u okviru sednice Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Srbije koja se održava danas u Briselu. Vesić je govorio o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu i nacrtu novog statuta Grada Beograda.

On je rekao da će ova strateška dokumenta u narednim godinama uticati na dalji razvoj grada i omogućiti stanovnicima Beograda kvalitetniji servis.

Vesić je kritikovao izmene Zakona o glavnom gradu iz 2007. i Statuta Grada Beograda iz 2011. godine jer je Beograd nepotrebno centralizovan. 

– Zato smo ove godine pristupili izmeni ovih dokumenata kako bismo postigli da se odluke donose tamo gde građani žive, a da im za sprovođenje odluka i zadovoljenje potreba na raspolaganju budu značajno veći budžeti. Karakter ovih akata određen je činjenicom da je Srbija u statusu kandidata za pristupanje Evropskoj uniji, da je otvoreno 16, od ukupno 35 poglavlja, a da su dva zatvorena i da Vlada Republike Srbije reforme sprovodi na tekovinama EU – rekao je Vesić i dodao da se upravo zato i Zakon o glavnom gradu vodi jednim od ključnih načela, načelom supsidijarnosti koje je definisano u članu 5. Ugovora o Evropskoj uniji od 7. februara 1992. godine. 

Prema njegovim rečima, ovim zakonom Beograd je preneo na gradske opštine niz ovlašćenja. 

– Između ostalog, to su oblasti izdavanja građevinskih dozvola, prostornog planiranja, podsticanja nataliteta, dečije zaštite, kulture, sporta, obrazovanja, javnih komunalnih preduzeća, poljoprivrede i zaštite životne sredine – kazao je zamenik gradonačelnika Beograda. 

On je dodao da je promenama Statuta iz 2011. godine značajno narušena autonomija beogradskih opština, što je dovelo do toga da građani budu onemogućeni da svoja prava ostvaruju na područjima u kojima žive i time su naši prethodnici udaljili Beograd od tekovina EU.

Vesić je naglasio da sadašnja vlast tu politiku svojih prethodnika menja i da decentralizacija Beograda neće biti završena prebacivanjem određenih nadležnosti na opštine, već će one biti u obavezi da u svim većim naseljima osnivaju uslužne centre.  

– Formiranjem informativno-uslužnih centara u naseljima u okviru opština, građani će ubuduće sve servise – opštinske, gradske i mnoge republičke imati u svom neposrednom okruženju. Istovremeno, opštinama će biti omogućeno da formiraju mesne zajednice i na taj način građani direktno učestvuju u donošenju odluka – poručio je zamenik gradonačelnika.

Kako je rekao, sve ovo Grad Beograd radi u cilju veće decentralizacije koja predstavlja ključnu komponentu, između ostalog, u procesu EU integracija.  

– Jačanje lokalnih samouprava i gradskih opština, to jest njihovih administrativnih i drugih kapaciteta preduslov su za preuzimanje i administrativnih i drugih obaveza koje proističu iz članstva u EU – poručio je Vesić i dodao da je poznato da se više od 70 odsto propisa Evropske unije sprovodi na lokalnom nivou. 

Na kraju izlaganja, Vesić je rekao da mu je drago da danas u Briselu, srcu Evrope, ima priliku da predstavi ove napore i da pokaže da sadašnja srpska vlast donosi evropske zakone za razliku od prethodne, čije je delovanje bilo antievropsko iako su se deklarativno zalagali za EU.