petak, 21. jun 2019.

Radojičić: Ulaganje u dualno obrazovanje je ulaganje u budućnost Srbije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Vazduhoplovnu akademiju i potvrdio da će Grad Beograd uložiti 24 miliona dinara u rekonstrukciju ove ustanove, koja će biti započeta već sledeće nedelje. 

U obilasku ove ustanove su bili i član Gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, kao i direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović. 

Radojičić je rekao da Grad Beograd najavljenim ulaganjem u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije želi, pre svega, da obezbedi što kvalitetnije uslove đacima koji pohađaju ovu školu. 

– Vazduhoplovna akademija je pravi primer dualnog obrazovanja i sva deca koja pohađaju ovu školu, deo su novog koncepta obrazovanja za koji se zalaže politika Vlade Republike Srbije. Takođe, veoma je važno da povećamo broj dece koja se opredeljuju za dualno obrazovanje – rekao je Radojičić. 

On je podsetio da su tokom prethodnih dana predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić najavili dolazak nemačke kompanije MTU koja se bavi proizvodnjom avionskih motora. 

– Čelnici kompanije MTU očigledno veruju da će u Srbiji imati na raspolaganju odgovarajući kadar, koji će umeti da odgovori svim izazovima posla kojim se bavi. Deo tog kadra će sigurno biti školovan u ovoj akademiji, zbog čega ćemo u narednom periodu rekonstruisati i trening centar, koji se nalazi u okviru ove škole. Verujem da ćemo na taj način dodatno poboljšati kvalitet obrazovanja u Vazduhoplovnoj akademiji – dodao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, ukoliko želimo veliki broj značajnih stranih investicija, moramo da budemo spremni da na pravi način „odgovorimo” njihovim potrebama po pitanju kadrova, lokacija, infrastrukture....

– Nije lako obezbediti dolazak stranih investitora, ali svi smo svedoci da Srbiji ide veoma dobro po tom pitanju. S tim u vezi, to znači da smo strateški dobro pristupili, da predsednik i Vlada Republike Srbije rade dobar posao, koji rezultira sve većim brojem stranih kompanija koje investiraju u našu zemlju. Razgovarao sam sa đacima, uverio se da su to deca koja misle o svom obrazovanju i budućnosti, koja imaju jasne ideje i visok nivo motivacije. Za nas je bitno da su mladi zainteresovani za kvalitet obrazovanja koje im je omogućeno u Srbiji. Želimo da ostanu u svojoj zemlji i daju doprinos njenom daljem razvitku – poručio je Radojičić. 

Pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić navela je da je odluka kompanije MTU da otvori fabriku u Srbiji odličan pokazatelj da dualno obrazovanje Srbiji pruža mnogo prednosti. 

– To je dokaz da je kvalitet obrazovnog sistema naše zemlje na visokom nivou. Ljudi iz kompanije MTU su pre nekoliko dana boravili u ovoj školi i vratiće se ponovo 1. jula, pa je jasno da je pred Vazduhoplovnom akademijom važno radno leto, tokom kojeg će doći do usaglašavanja programa kako bi 30 ljudi, koji su potrebni za poslovanje ove kompanije u prvoj fazi, bili učenici ove škole – rekla je Gabrijela Grujić.