petak, 21. jun 2019.

Gradonačelnik Beograda ugostio ambasadora Belgije u Starom dvoru

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se u Starom dvoru sa novim ambasadorom Kraljevine Belgije Kunradom Adamom. 

Novi ambasador Belgije na dužnost je stupio pre 10 meseci i ovo je bio prvi sastanak dvojice zvaničnika. Radojičić i Adam su razgovarali o saradnji Beograda i Brisela u oblasti zaštite životne sredine i saobraćaja, o belgijskim kompanijama koje posluju i koje su ostvarile odlične rezultate u Beogradu i Srbiji, kao i gradonačelnikovoj viziji Beograda kao pametnog i zelenog grada. 

Gradonačelnik je ambasadoru predstavio svoju viziju pametnog grada i konkretna buduća rešenja za smanjenje gužvi koja su primenjiva za materopole poput Beograda i Brisela. Ambasador je svom domaćinu poželeo da Beograd uspe u nastojanjima da postane zeleni i pametni grad i time se svrsta u porodicu evropskih gradova sa tim statusom.  

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o ekološkoj politici, konkretno o odlaganju i separaciji otpada, dok je Radojičić istakao sopstvene ciljeve – rad na ekološkoj svesti građana i čistiji grad.

– Beograd može puno da nauči od zemalja Evropske unije, među kojima je Belgija kada je ekološka politika u pitanju. Jedan od glavnih pravaca razvoja i vizije Beograda je da grad bude čistiji – rekao je Radojičić. 

Prvi čovek Beograda upoznao je ambasadora Adama sa projektom širenja pešačke zone kojim pešaci dobijaju prioritet u odnosu na ostale vidove saobraćaja.

– Ne bi trebalo zaboraviti projekat četiri podzemne garaže kojim će prestonica dobiti 3.000 novih parking mesta, čime će se znatno smanjiti saobraćajni pritisak na centar grada, a trotoari će biti „vraćeni” pešacima – dodao je gradonačelnik. 

Kada je reč o ekonomiji, amabasador Belgije je istakao da je spisak belgijskih kompanija koje posluju u Beogradu dug i da dobru saradnju treba nastaviti. 

– Belgijski investitori su zainteresovani za Beograd, poučeni iskustvom mnogih kompanija koje su u Srbiji napravile izuzetan uspeh poput kompanije „Deleza” – rekao je Adam. 

On je dodao da bi, pored dobrih uslova za poslovanje u Srbiji i Beogradu, trebalo apostrofirati i kvalifikovanost srpskih radnika i njihovu visoku radnu etiku.