subota, 22. jun 2019.

Otvorena izložba „Gradimo budućnost – živimo humanije” na Cvetnom trgu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović prisustvovali su danas na Cvetnom trgu otvaranju izložbene postavke „Gradimo budućnost – živimo humanije”. Izložba ima za cilj da na 15 izložbenih panoa predstavi građevinski, infrastrukturni, komunalni i kulturološki razvoj grada Beograda.

Vesić je istakao da ova izložba pokazuje ne samo koliko se u Beogradu gradi već i koliko se naš grad menja.

– Grad Beograd svake godine izdaje dozvole za milion kvadrata, a kad se tu dodaju i dozvole koje izdaju republika i opštine ta brojka dostiže 1,8 miliona kvadrata godišnje. To je impresivno i nije se desilo u novijoj istoriji Beograda. Kada se vide ovi objekti, čovek shvati koliko se Beograd promenio u poslednje četiri godine i koliko nastavlja da se menja. Ovi objekti grade se po najvišim ekološkim standardima i predstavljaju „zelenu gradnju” koja je za nas veoma važna, jer omogućava da čuvamo životnu sredinu. Tako grade i strane i domaće kompanije i Beograd na toj lestvici stalno napreduje i pokazuje da se odgovorno odnosi prema životnoj sredini. Mi ćemo u narednom periodu više pažnje obratiti na „zelene krovove” koje ćemo graditi što na poslovnim zgradama, što na stambenim, čime pokazujemo da Beograd postaje grad budućnosti. Nadam se da ćemo u istoriji našeg grada ovaj period pamtiti po tome što smo išli u korak sa Evropom i u kojoj je Beograd ponovo postao uređen evropski grad – kazao je zamenik gradonačelnika.

Na 15 panoa postavljenih na Cvetnom trgu sugrađani i gosti Beograda moći će da vide već realizovane ili planirane objekte poput „Grin hila”, „Ada mola”, „Grin harta”, GTC-a, „Mezon rojala”, „Zelene avenije”, BVF „Rezidens”, „Kule” i „Galerije”, „Verokio centra”, KC Srbije, Kosančićev, Topličin i Obilićev venac, „Minel rezidens”, Vile Banjica, „Štatverk Zeleni venac”, „Cepter hotel”, „Ceptera”, pešačke zone i biciklističke staze, Pionirski park, Autobusku stanicu, park Ušće, Prokop, rekonstrukciju Kneza Miloša i Studentskog trga, pijace, Novi savski most, Bg obilaznicu, Kineski kulturni centar, gondolu, rekonstrukciju fasada, pešačke pasarele, Kalemegdan i druge.

Izložbena postavka organizuje se u okviru manifestacije „Serbian construction” i biće otvorena za javnost do 7. jula. Manifestaciju organizuje „Vizual”, uz podršku Sekretarijata za kulturu, Opštine Vračar i JP „Beogradska tvrđava”.