utorak, 25. jun 2019.

Ulica Bate Živojinovića, spomenici despotu Stefanu Lazareviću, Mići Orloviću i Krasnovu

Gradski odbornici su na današnjoj sednici Skupštine Grada Beograda usvojili Odluku o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i Odluku o izmeni naziva ulica na teritoriji opština Vračar i Zemun.

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović, obrazlažući ove odluke, istakla je da je usvojen predlog da Bojanska ulica na Vračaru ponese ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca Velimira Bate Živojinovića. 

Ona je izrazila nesebično zadovoljstvo što će jedna ulica na Crvenom krstu poneti ime velike glumačke legende.

– Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, kompanija „Borba”, magazin „Bazar” i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica na opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću. Predlog Gorana Vesića je da Bojanska ulica na Crvenom krstu ponese ime velike glumačke legende – rekla je Radulovićeva.

Ona je istakla značaj Velimira Bate Živojinovića, koji je svojim nemerljivim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije. 

– Naš slavni glumac ostaće večno naš Valter koji brani Sarajevo, Mirta u „Skupljačima perja”, komandant Stole u „Bici na Neretvi”. Čovek sa emocijom i karakterom koji je dao nemerljiv doprinos kulturi u Srbiji, regionu i šire – rekla je Radulovićeva.

Odbornici su usvojili i odluke za podizanje spomenika Mići Orloviću, despotu Stefanu Lazareviću i Nikolaju Krasnovu.

– Razlog za donošenje ove odluke jeste usvojena inicijativa Radio-televizije Srbije da se podigne spomenik Miloju Mići Orloviću, istaknutom televizijskom voditelju i novinaru. Spomenik Orloviću biće podignut ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj 10. Kada je reč o spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, kako se navodi u inicijativi Gorana Vesića, kao građanina Beograda, uzimajući u obzir činjenicu da dve ulice u Beogradu – Bulevar despota Stefana i Ulica Visokog Stevana već nose ime po njemu, a zbog izuzetnog značaja u našoj istoriji, odnosno u vođenju srpske despotovine u najtežim trenucima, kao i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje. Predložena lokacija je prostor između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve – objasnila je Andrea Radulović i dodala da će, na osnovu usvojene inicijative Sekretarijata za kulturu od 9. decembra 2015. godine, biti podignut spomenik i Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda. 

– Politika ovog grada u poslednjih šest godina ima za cilj da čuva kulturu sećanja na ličnosti koje su dale neprikosnoveni kulturni i društveni doprinos. Podizanjem spomen-obeležja, imenovanjem ulica brinemo o tradiciji koja je sastavni deo naše kulture i na taj način negujemo i čuvamo od zaborava ljude koji su zadužili kulturni razvoj ovog grada. Oni predstavljaju naše kulturno nasleđe i Grad Beograd će se još više ubuduće truditi da važne ličnosti za prestonicu i Srbiju dobiju mesto koje i zaslužuju – obrazložila je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Na sednici gradskog parlamenta usvojen je i Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Rakovica, sadržan u inicijativi predsednika opštine Rakovica Vladana Kocića, da se na osnovu velikog broja zahteva građana ove opštine preimenuje Ulica kaljavi potok u Ulicu Vojinovića kula. 

Takođe je usvojen i Predlog odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji gradske opštine Čukarica, u okviru projekta ažuriranja Adresnog registra Vlade Republike Srbije, ukupno 150 ulica, kao i Predlog odluke o izmeni naziva ulice na teritoriji gradske opštine Zemun, odnosno preimenovanje Ulice partizanske četvrti deo u Ulicu dr Čede Simeunovića, za koji je usvojena inicijativa Luke Bunčića na sednici komisije od 14. decembra 2017. godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je podizanje spomenika način da se sačuva sopstvena istorija, kao i sećanje na ljude koji su bili značajni za našu prošlost. 

– Posebno je važno podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, koji ima obeležje na Kalemegdanu, ali nije u pitanju klasičan spomenik. On je pre više od šest vekova Beograd proglasio glavnim gradom Srbije i time zaslužio adekvatan spomenik koji će odražavati važnost njegovog mesta u srpskoj istoriji. Spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom emigrantu koji je došao u Beograd, dokaz je da umemo da kažemo hvala čoveku koji je toliko toga dao našem gradu. Mnoge zgrade koje je ovaj arhitekta podigao u Beogradu i danas su u funkciji i jedna su od najlepših zdanja srpske prestonice – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na sledećoj sednici na dnevnom redu će biti i spomenik Vudrou Vilsonu, američkom predsedniku koji je umnogome zadužio srpski narod, a koji je već dobio bulevar u okviru Beograda na vodi. 

Posebno sam ponosan, dodao je Vesić, što će jedna ulica u našem gradu poneti ime Velimira Bate Živojinovića.

– U pitanju je ulica koja se nalazi u blizini Beogradskog dramskog pozorišta i mesta gde je živeo. Skver koji trenutno uređujemo, na uglu Mileševske i Cara Nikolaja, poneće ime Dragana Nikolića. Kada budu prošle tri godine od smrti Milene Dravić, skver će postati „Skver Dragana Nikolića i Milene Dravić” – rekao je Vesić.

Namera nam je, dodao je Vesić, da formiramo komisiju koja bi trebalo da odredi zgrade na kojima će stajati obeležja u vidu tabli koje će svedočiti o važnim događajima ili ljudima.

– Trenutno raspisujemo konkurs za uređenje Trga „Politike”. Naša ideja je da nekoliko novinara te kuće prema izboru „Politike”, a ne grada, dobije biste, dok bi imena istaknutih novinara, takođe po izboru ove kuće, bila uklesana u kocku – zaključio je Vesić.