utorak, 25. jun 2019.

Postavljen prvi građevinski šip za budući pristan u Zemunu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas, zajedno sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović radove na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu. Pobijanju prvog šipa na Zemunskom keju prisustvovali su i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković i predsednik opštine Zemun Dejan Matić.

Radojičić je istakao da se radi o kapitalnom projektu koji predstavlja dobar primer saradnje ministarstva, grada i opštine.

– Na inicijativu predsednika opštine Zemun, pokrenut je ovaj značajan projekat, pre svega za opštinu Zemun, ali u jednakoj meri i za Grad Beograd i Republiku Srbiju. Projekat je počeo u maju, završetak očekujemo do kraja avgusta i njegova vrednost izosi 1,5 miliona evra. Za sve nas je vrlo važna činjenica da ćemo imati značajno veći broj turista koji dolaze kruzerima i brodovima. Protekle godine smo imali 550 dolazaka međunarodnih kruzera, a očekujemo da ćemo ovim projektom omogućiti da se taj broj poveća i do 750 kruzera, sa preko 100.000 turista. Na ovaj način Zemun će omogućiti da se bolje upozna njegova turistička ponuda, a time će i ceo Beograd imati veći broj turista i bolju turističku ponudu – kazao je gradonačelnik Beograda.

Potpredsednica Vlade RS i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ukazala je da su, pored putnih i železničkih, jednako važni i vodni koridori.

– Mi ćemo nastaviti da ulažemo u infrastrukturu, u julu se otvara još jedno pristanište u Kladovu, a već su otvorena u Golupcu i Donjem Milanovcu. Zahvaljujući inicijativi predsednika opštine Zemun i zajedničkim naporima ministarstava građevinarstva i ministarstva trgovine, kao i Grada Beograda, uspeli smo da stvorimo uslove da u avgustu možemo da otvorimo novo pristanište, i to je zapravo obrazac kako svi koji vode opštine i gradove treba da se ponašaju. Vlada će ove i naredne godine uložiti više od 200 miliona evra u vodni saobraćaj i nastavićemo to da radimo jer smatramo da je nedovoljno iskorišćen i da u narednom periodu može da dovede do mnogo boljih rezultata – istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić naglasio je da je realizacija ovog projekta veliki dan za sve građane ove opštine.

– Izgradnja pristana značajna je i za opštinu, ali i za grad i republiku, što dokazuje i odluka Vlade RS iz 2014. godine kojom je ovo područje proglašeno lučkim. Zemun ima čime da se ponosi i čime da dočeka turiste, što smo mnogo puta pokazali. Tu je staro jezgro, Gardoš, restorani, muzeji, uređujemo više od 60 fasada u centru, uredili smo pešačku zonu, stepeništa, saniramo ostatke Zemunske tvrđave, sledeće godine rekonstruisaćemo Glavnu ulicu i stvoriti sve potrebne uslove da se budući turisti osećaju udobno – kazao je Matić.

Radovi na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu podrazumevaju postavljanje velikog pontona-pristana, dužine 50 metara i širine četiri metra, i još jednog manjeg, kao i izgradnju dva oslonca na obali. Sve tačke biće povezane sa tri mosta, u dužini od 16,5 metara svaki. Većina elemenata nalazi se u završnoj fazi izrade, te se očekuje da ceo pristan bude završen do kraja avgusta.