ponedeljak, 8. jul 2019.

Radojičić obišao moskovski metro: Pred nama je veliki posao, ali učimo od najboljih

Moskovski metro konstantno ulaže u unapređenje linija i opremljenost vagona i zbog toga je njihov sistem jedan od najboljih u svetu, te iz njihovog iskustva i duge tradicije gradnje možemo mnogo da naučimo, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić nakon obilaska Paviljona moskovskog metroa u kome su izloženi planovi budućih investicija.

Radojičić je podsetio da je metro u ruskoj prestonici otvoren 1935. godine i da je imao prilike da vidi novine koje će zaživeti od 2025. 

– Stalno rade na unapređenju, prave nove linije i stanice da bi rasteretili centar grada. To je ono što i mi želimo da postignemo, da rasteretimo centar grada u Beogradu, uspostavimo zelenu hijerarhiju u saobraćaju tako da na prvom mestu budu pešaci, zatim javni prevoz, a da najmanje ljudi koristi sopstveni prevoz. To ćemo moći u potpunosti da realizujemo tek kada budemo imali metro, a do tada razvijamo biciklističke i pešačke staze – objasnio je gradonačelnik.

On je rekao da bi voleo da naša prestonica ima metro kao što je moskovski, posebno ističući njegovu čistoću i uređenost. Kao još jedan od modela koji je primenljiv u Baogradu u cilju rasterećenja centralne zone, Radojičić navodi spajanje  podzemnog metroa sa nadzemnom železnicom. On ukazuje da je sistem moskovskog metroa i danas izuzetan i da se stalno usavršavaju svi segmenti kako bi se građanima omogućio što bolji i komforniji prevoz. 

– Novi usavršeni metro vagoni imaju pametno osvetljenje, priključke za mobilne telefone i mesta za bicikle, dok se intenzitet rasvete menja u zavisnosti od doba dana. Posebno je značajno što su usavršene i kabine za mašinovođu, a postoji i sistem koji proverava budnost vozača. Sva ova rešenja su vrlo značajna, ali to je trenutno daleko ispred nas. Prioritet je da za oko godinu i po dana započnemo prvu fazu prve linije metroa. Očekuje nas mnogo posla, ali imamo sreće što učimo od najboljih, iz njihovih iskustava. Metro je kapitalni projekat čije će efekte osetiti svi naši građani  – naglasio je gradonačelnik i dodao da će linija jedan metroa ići od Železnika do Mirijeva, a linija dva od Zemuna do Mirijeva.

Radojičić je tokom posete Moskvi razgovarao i sa gradonačelnikom Sergejem Sobjaninom o izgradnji beogradskog metroa i iskustvima sa moskovskim metroom, kao i o drugim započetim i planiranim projektima koji će znatno promeniti izgled grada i kvalitet života Beograđana. Prema njegovim rečima, posebno su ga ohrabrile reči ruskog kolege, kojima se i sam rukovodi u svim velikim projektima, da se snovi ostvaruju i da su promene uvek moguće.