utorak, 9. jul 2019.

Na svim gradskim projektima radi se maksimalnim kapacitetom

U Beogradu nema većih gužvi jer je u ovom periodu na ulicama 35 odsto vozila manje, što je i razlog zašto smo otvorili nova gradilišta, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na Studiju B.

– U ovom trenutku svi ljudi iz Grada Beograda, javnih preduzeća i kompanija koje su dobile poslove na rekonstrukciji rade maksimalnim kapacitetom. Svi smo tu i trudimo se da ne gubimo nijedan sat jer su građevinski radovi nepredvidivi i problemi su uvek mogući. Sve što smo obećali, završićemo 1. septembra i vrlo smo odlučni da taj rok ispoštujemo. Trg republike, Topličin venac, park Vojvode Vuka, Palilulska pijaca, saobraćajni deo Karađorđeve, Ulica 27. marta – sve će to biti završeno u nedelji oko 1. septembra – rekao je Stojčić.

Govoreći o izgradnji javne garaže u Vasinoj ulici, Stojčić je istakao da, ukoliko tamo budu pronađeni ostaci Singidunuma, projekat će biti premešten na poziciju Trga republike.

– U Vasinoj je planirana javna garaža, ali ukoliko tamo pronađemo centralni deo Singidunuma, kao što arheolozi pretpostavljaju, tamo garaže neće biti. Pronalazak glavne ulice Singidunuma bi bila sjajna vest za Beograd i ne pada nam na pamet, niti je iko ikada pomišljao da zanemari arheološka nalazišta – kazao je gradski urbanista.

On je istakao da se Trg republike gradi po prvobitnom projektu i da nijedna pozicija nije promenjena.

– Sve što tamo radimo, činimo tako da u saobraćajnom smislu bude održivo, a i da grad dobije ozbiljan trg. Saobraćaj tu neće biti ugrožen niti je iko imao ideju da tako nešto učini. Isto je i na Topličinom vencu, gde je izmenjen deo Ulice Vuka Karadžića u zoni parka Vojvode Vuka i donji deo kod hotela „Palas”. To je ideja arhitekte Brane Jovina, autora Knez Mihailove ulice i pešačke zone, koja obuhvata i ovaj deo  – rekao je Stojčić.