četvrtak, 11. jul 2019.

Radojičić: Saradnja Beograda i Unicefa za bolji život dece u našem gradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktorka Unicefa u Srbiji Ređina de Dominićis potpisali su danas u Starom dvoru Memorandum o saradnji između Grada Beograda i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija. 

Radojičić je podsetio da je partnerstvo Grada Beograda i Unicefa dugogodišnje i istakao da je od velikog značaja za prestonicu Srbije. 

– U prethodnim godinama imali smo puno zajedničkih projekata, od kojih je jedan iz domena neonatologije i dalje u toku. Zajedno smo radili i na sprečavanju vršnjačkog nasilja, što je takođe veoma značajna oblast i izuzetno je važno da su svi društveni subjekti uključeni. Takođe je veoma važno da imamo podršku međunarodnih partnera za ta pitanja. Verujem da ćemo i u narednom periodu sarađivati, a memorandum koji smo danas potpisali otvara nove mogućnosti za saradnju – rekao je Radojičić. 

Prema njegovim rečima, puno faktora utiče na kvalitet života dece, ali je važna i  pravna regulativa koja će omogućiti da opšti uslovi života za svu decu budu na višem nivou.  

– Od velikog značaja su i projekti koji se tiču zdrave ishrane dece, što je globalni problem čijim se rešavanjem pozitivno utiče na zdravlje dece. Uvek su aktuelni problemi zloupotrebe i korišćenja psihoaktivnih supstanci, i svi projekti iz tog domena su za nas veoma bitni i verujem da ćemo zajednički raditi na njihovom rešavanju. Tokom poslednjih nekoliko sastanaka govorili smo i o povećanju broja dečjih igrališta, o njihovom prilagođavanju deci sa smetnjama u razvoju. Unicef planira da otvori jedno takvo igrališe na Adi Ciganliji, što je takođe primer dobre saradnje i načina na koji deci možemo da ponudimo dobre uslove za pravilan razvoj – rekao je gradonačelnik i dodao da je juče na opštini Zvezdara otvorio bezbednije igralište urađeno po najsavremenijim standardima.

On je istakao da je Grad Beograd tokom tekuće godine uradio mnogo toga za najmlađe sugrađane, pa je tako sada u toku rekonstrukcija škola i obdaništa u vrednosti od oko milijardu dinara. 

– Očekujemo da ove godine sva deca koja spadaju u prioritetne grupe, poput onih čija oba roditelja rade, ne budu više na listama čekanja za upis u vrtiće. Kada je obrazovanje u pitanju, aktuelan je čitav niz programa, od kojih jedan radimo zajednički sa Unicefom, a tiče se pravilnog razvoja dece predškolskog uzrasta – rekao je Radojičić. 

Direktorka Unicefa za Srbiju Ređina de Dominićis je naglasila da danas potpisani Memorandum o razumevanju govori o posvećenosti Grada Beograda da izgradi ravnopravnije društvo koje će funkcionisati u interesu svakog deteta. 

– Predviđamo aktivnosti iz oblasti prosvete, zdravstva i zaštite dece. U Beogradu živi 300.000 dece, što je četvrtina ukupnog broja u Srbiji i verujemo da bi veliki gradovi trebalo da budu primer ostalim, te nam je stoga veoma drago što sklapamo ovakvo partnerstvo sa srpskom prestonicom. Memorandum koji smo potpisali predviđa rad na poboljšanju predškolskog i inkluzivnog obrazovanja, neonatologiju, izgradnju inkluzivnijih igrališta i razvoj u ranom detinjstvu. Partnerstvo sa Beogradom datira iz 2014. godine, iz dana u dan napreduje i predstavlja odličnu osnovu za dalju saradnju – rekla je Ređina de Dominićis.