petak, 12. jul 2019.

Počela isplata pomoći za poplavljena domaćinstva, stiglo 935 zahteva

Sredinom nedelje počela je isplata pomoći domaćinstvima oštećenim u poplavi koja je zadesila levu obalu Dunava, a sredstva iznose od jedne do tri prosečne plate u Beogradu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na RTS-u.

Ona je precizirala da od visine oštećenja, koje je utvrdila posebna opštinska komisija, zavisi i visina pomoći, ali da je pored toga Centar za socijalni rad procenjivao i socijalni status porodica.  

– Zahvalni smo Vladi Srbije i predsedniku Alekandru Vučiću, koji je prvi posetio žitelje i obećao pomoć, ali i celokupnom timu Centra za socijalni rad zahvaljujući kojima smo posle sedamnaest dana uspeli da primimo 935 zahteva, da ih obradimo i već od srede počnemo sa isplatom pomoći – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je rekla da je Grad Beograd, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad, doneo odluku da se otvore punktovi u mesnim zajednicama ovih naselja kako bi se građanima što više olakšalo podnošenje zahteva za pomoć. 

– Od prvog dana, sve gradske službe su na terenu, posledice poplava na levoj obali Dunava, u Ovči, Borči, Krnjači, Kotežu i Padinskoj skeli su uglavnom sanirane i život se vraća u normalu – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je Grad Beograd potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom za igradnju kanalizacione mreže, čime se rešava višedecenijski problem žitelja ovih naselja.

– Ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje i Gradskog zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su non-stop na terenu kako bi se sanirale posledice. Svi radimo timski i posle sedamnaest dana možemo reći da su rezultati zadovoljavjući – istakla je Stanisavljevićeva.

Govoreći o beskućnicima u Beogradu, ona je istakla da se u Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici na smeštaju trenutno nalazi 113 korisnika.

 – To je broj koji je otprilike isti kao prošle godine i to je normalno za letnji period. Apelujemo na ljude koji nemaju lična dokumenta da se prijave, a Zakon o  prebivalištu i boravištu omogućuje članom 11. da građanin, iako nema stalnu adresu, može da se prijavi na adresu Centra za socijalni rad. Sa ličnom kartom svako može da uđe u sistem socijalne zaštite, što znači da ima pravo na jednokratnu pomoć, besplatan obrok, dobija priliku za zapošljavanje, kao i za socijalni stan – istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je ponovila da ljudi treba da iskoriste sva prava koja imaju i da je socijalni sistem Grada Beograda tu da im pomogne.