petak, 12. jul 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Beograd bezbednom i visokokvalitetnom infrastrukturom prati velike investicije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktorka Akcionarskog društva „Elektromreža Srbije” Beograd Jelena Matejić govorili su na konferenciji za novinare povodom završene izgradnje podzemnog visokonaponskog kablovskog voda od trafostanice Beograd 17 kod Plavog mosta do trafostanice Beograd 23 na Autokomandi.

On je rekao da će se ovom mrežom centralni delovi grada stabilno, dugoročno i bezbedno snabdevati.

– Podzemni kablovski vod je dugačak 3,2 kilometra, u zemlji je postavljen u širini i dubini od skoro šest metara, a vrednost projekta iznosi 2,7 miliona evra. To je prvi deo izgradnje, a u narednom periodu gradiće se još dva projekta kablovskog voda – najavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da je saradnja Grada Beograda sa EMS-om dugogodišnja i uspešna i da je ovakav projekat primer te saradnje.

– Ovaj projekat nam obezbeđuje stabilno snabdevanje električnom energijom, što je najvažnije za naše građane i investitore koji će ulagati u grad koji ima stabilnu infrastrukturu. Mreža koja je završena jedna je od najsavremenijih koncepata i prati tehnološke trendove koji su na najvišem nivou – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti privlače investitore koji će uticati na razvoj grada i ulagati u njegovu izgradnju.

– U ovom trenutku imamo veoma mnogo gradilišta i naš grad se ubrzano razvija. Takoreći, gradi se na svakom koraku. Tako ćemo sa ovakvom infrastrukturom ispratiti investicije i privući nove. Projekat „Beograd na vodi” promenio je izgled tog dela grada i u narednom periodu će nastaviti da se gradi dosadašnjim tempom, te je i za ovaj deo grada potrebna stabilna električna energija. Ovim projektom koji se danas završava i nastavkom izgradnje podzemnih kablovskih vodova to ćemo moći pouzdanije i sigurnije da podržimo i obezbedimo – istakao je gradonačelnik Beograda.

Matejićeva je najavila da će uskoro na teritoriji prestonice početi izgradnja još dva podzemna kablovska voda, čija će izgradnja biti završena u maju sledeće godine. Oni će obuhvatiti prsten jezgra grada koji potražuje stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom.

– Jedan u dužini od tri kilometra ići će od trafostanice Beograd 23 preko Mosta na Adi do trafostanice Beograd 45, a u okviru projekta „Beograda na vodi”, dok će drugi povezivati trafostanicu Beograd 45 i trafostanicu TETO Novi Beograd i biće dugačak oko 3,6 kilometara – rekla je Matejićeva. 

Ona je objasnila i da su u toku pripreme za rekonstrukciju postojećeg 110 kilovoltnog kabla, koji snabdeva centar Beograda, na potezu od trafostanice Beograd 1 na Karaburmi do trafostanice Beograd 6 u blizini Skupštine Srbije.