ponedeljak, 15. jul 2019.

Radojičić: Projekat metroa od interesa za celu Srbiju, značaj prepoznaju i partneri iz Francuske

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su danas u Palati „Srbija” Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa između Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.

Imajući u vidu strateški značaj projekta beogradskog metroa za Srbiju, potpisnici Izjave o namerama izrazili su želju da nastave zajedničke aktivnosti na finansijskom i tehničkom planu. Radojičić je rekao da je projekat beogradskog metroa od interesa za celu Srbiju, o čemu svedoči i to što je Vlada Srbije stala iza njega.

– Značaj ovog strateškog projekta prepoznaju i naši francuski partneri koji su zainteresovani da daju svoj doprinos. Danas smo potpisali dokument kojim nastavljamo zajedničke aktivnosti, što je od velikog značaja za obe strane. Ovaj dokument je još jedan pokazatelj prijateljskih odnosa Srbije i Francuske, kao i rezultat aktivne međunarodne politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u interesu oba naroda – istakao je Radojičić.

Podsećamo, Vlade Republike Francuske i Vlade Republike Srbije potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji 8. aprila 2011. godine u Parizu. Takođe, potpisane su i izjave o namerama o projektu beogradskog metroa između Vlade Republike Francuske, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda u Beogradu, 18. novembra 2011. godine, 6. novembra 2014. godine i 22. decembra 2017.

On je podsetio da su danas potpisana ukupno 22 sporazuma, od kojih se nekoliko tiču Beograđana. U pitanju su Sporazum Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu, Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije „Beo čista energija” i JKP „Beogradske elektrane”, Memorandum o razumevanju između JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i kompanije „Veolia”, kao i Sporazum o saradnji između kompanije „Šnajder elektrik” i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Komentarišući posetu francuskog predsednika Beogradu nakon nepune dve decenije, Radojičić je ocenio da je Beograd upriličio veličanstven doček.

– Srbija i Francuska su za vreme Velikog rata bile na pravoj strani, bile su odani saborci. Ovom posetom, kao i obilaskom značajnih kulturnih spomenik sećamo se prijateljstva iz slavnih istorijskih dana i produbljujemo bliskost koju smo tada imali – dodao Radojičić.