sreda, 17. jul 2019.

Nikodijević: Nov statut Grada Beograda približiće upravu građanima

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević najavio je danas da će se sednica Skupštine grada, na kojoj će se, između ostalog, naći i Predlog novog statuta Grada Beograda, održati 25. jula. On je gostujući u „Beogradskoj hronici” rekao da je upravo stiglo pozitivno mišljenje o Nacrtu novog statuta iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čime se stekao uslov da se ovaj najviši akt nađe na dnevnom redu sednice gradske skupštine. 

– Promenu Statuta čekamo od 2011. godine, kada je izvršena poslednja izmena i koja je bila krajnje nepovoljna po opštine. Prvi i osnovni cilj jeste da proces odlučivanja približimo građanima zbog čega velik broj nadležnosti vraćamo opštinama. Tako građani iz udaljenih delova više neće morati da dolaze u centar Beograda da bi mogli da završe neki administrativni posao – rekao je Nikodijević, najavljujući da će se u opštinama otvarati i informativno-uslužni centri radi lakše komunikacije sa građanima. 

Nikodijević je najavio i da je napravljena razlika između prigradskih i gradskih opština. Prigradske opštine mogu da osnivaju svoja komunalna preduzeća, uz saglasnost grada, takođe da donose urbanističke planove, a kad je reč o legalizaciji, u njihovoj nadležnosti sada će biti legalizacija objekata do tri hiljade kvadrata, dok će gradske opštine moći da legalizuju objekte do 400 metara kvadratnih, uz uslov da sve bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način, dodao je Nikodijević, rasteretiće se nadležni gradski sekretarijat koji je do sada imao više od 275 hiljada zahteva za legalizaciju. Grad Beograd, precizirao je Nikodijević, obezbeđivaće sredstva za rušenje onih objekata koje nije moguće legalizovati. 

– Deo odlučivanja delegiramo, dakle, na opštine, jer one same bolje znaju i brže mogu da rešavaju probleme građana – istakao je Nikodijević.

Na dnevnom redu naći će se i rebalans budžeta, a kako je najavio predsednik Skupštine grada, opštine će biti ravnopravne u raspodeli sredstava, jednako kao što i Grad Beograd ravnomerno investira u sve delove. 

– Pet i po milijardi dinara je više novca od planiranog, a najviše sredstava biće raspoređeno u oblasti obrazovanja i dečje zaštite, kao i u putnu infrastrukturu – precizirao je Nikodijević.