petak, 19. jul 2019.

Vesić: Zahvalnost radnicima EDB-a za požrtvovanost tokom poplava na levoj obali Dunava

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas trafostanicu Borča koja je, iako poplavljena tokom nepogoda, kontinuirano snabdevala električnom energijom stanovnike leve obale Dunava. Događaju su prisustvovali Milorad Grčić, v.d direktora JP „Elektroprivreda Srbije”, Bojan Atlagić, v.d. direktora EPS Distribucije, Radisav Urošević, direktor tehničkog sistema EPS Distribucije, kao i predstavnici Opštine Palilula. 

Vesić je ovom prilikom zahvalio predstavnicima „Elektroprivrede Srbije” na velikom poslu koji su uradili tokom nepogode i podsetio da je tada za oko 45 minuta palo 104 litra vode po kvadratnom metru, a da građani nijednog trenutka nisu bili bez struje.

– Podzemne vode su u trafostanicama i dalje visoke, ali ne kao tokom poplave. Zato, kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio da ćemo uraditi kanalizaciju, to nije važno samo za građane već i za funkcionisanje elektrosistema, elektroprivredu Srbije, za privredu i one koji grade i ulažu u ovaj deo grada – rekao je Vesić.

On je dodao da zaposleni u elektrosistemu čine sve da i u ovakvim uslovima ljudi imaju snabdevanje električnom energijom.

– Svi zajedno radimo kako bi ljudima koji ovde žive, a kojih je oko 150.000, bilo bolje, kako bi imali život koji priliči 21. veku. Ovde je registrovano oko 40.000 brojila, a naselje poslednjih godina ubrzano raste. Elektrosistem ne funkcioniše sam od sebe, već je sve to povezano i radnici elektroprivrede daju sve od sebe kako ne bi bilo prekida u elektrosnabdevanju – rekao je Vesić.

Milorad Grčić, v.d direktora JP „Elektroprivreda Srbije”, istakao je da je ova trafostanica bila veoma ugrožena tokom poplave. 

– Zahvaljujući ljudima koji rade u „Elektrodistribuciji”, ova trafostanica je neprekidno bila pod naponom. Raditi u trafostanici pod naponom podrazumeva, pre svega, visok nivo iskustva, ali isto tako i jak motiv da se pomaže sugrađanima. Velikim naporima i timskim radom uspeli smo da održimo sve crpne stanice i napon u svim objektima, a radnici su svojim požrtvovanjem dokazali da mogu da pobede svaku kriznu situaciju kada imaju jak motiv – rekao je Grčić. 

On je dodao da je sada započet remont i sanacija trafostanice, koja podrazumeva kompletno čišćenje i zamenu pojedinih delova, te da su tehnički kanali i dalje puni podzemnih voda što dodatno otežava održanje napona u svim trafostanicama.