četvrtak, 25. jul 2019.

Goran Vesić: Budžet Grada Beograda najveći u istoriji

Rebalans budžeta za 2019. godinu pokazuje oporavak i napredak Beograda, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Budžet Grada Beograda, na osnovu rebalansa, iznosiće oko 134,76 milijardi dinara i to je najveći budžet u istoriji Beograda. U odnosu na 2003. godinu, to su skoro duplo veća sredstva, što pokazuje koliko se Beograd razvija u dobrom pravcu – rekao je Vesić, obrazlažući ovu odluku na sednici Skupštine grada.

On je posebno izrazio zadovoljstvo što fiskalni deficit iznosi 7,9 procenata, podsećajući da prema odlukama Vlade Republike Srbije i MMF-a on ne sme biti veći od deset odsto. Preciznije, deficit iznosti 7,7 milijardi dinara, dok je suficit prenet iz prošle godine 8,7 milijardi dinara, tako da je defakto deficit pokriven.

– Prihod od poreza na dohodak građana veći je za 3,4 odsto, a četiri odsto veći je prihod od poreza na zarade, što pokazuje da su zaposlenost i plate u Beogradu veće. Naplate su znatno bolje, a i svi fiskalni pokazatelji pokazuju da Beograd ima bolje prihode, da je finansijski stabilan i da može da finansira i rešava probleme koje godinama nije mogao – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podvukao da najviše sredstava odlazi u oblast dečje zaštite (skoro dve milijarde više), te u javni prevoz, kulturu i druge oblasti važne za razvoj grada.

– Ukupno gledano, rebalans budžeta predviđa uvećanje sredstava u iznosu od 5,4 milijardi dinara – istakao je on.

Vesić je ukazao i na veliki značaj glavnog grada za čitavu zemlju, te da je on pokretač razvoja Srbije, a jedan od pokazatelja jeste da je zaključno sa jučerašnjim danom tokom ove godine podneto za 30 odsto više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola nego lani.

Prema pojašnjenju gradske sekretarke za finansije Tatjane Milosavljević, povećanje plana budžeta u najvećem delu je kod ustupljenih prihoda i to za 1,5 milijardi dinara, kod izvornih prihoda za 1,6 milijardi dinara, a veća je i procena primanja od prodaje nefinansijske imovine za 2,5 milijardi dinara, dok je niža procena primanja od zaduživanja za 260 miliona dinara. Tako su, suma sumarum, rebalansom predviđena sredstva u iznosu 5,4 milijarde dinara više nego što je utvrđeno prethodnom odlukom o budžetu. 

Odbornici su razmatrali i Izmenu i dopunu Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada Beograda i gradskih opština, kao i prihoda koji pripadaju gradu odnosno gradksim opštinama u 2019. godinu, izmenjenu odluku o zaduženju grada za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, kao i odluku o konverziji potraživanja društva „Zaštitna radionica”.