ponedeljak, 12. avgust 2019.

Zahvalnost i osveženje radnicima koji rade na visokim temperaturama

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović obišli su danas radnike na gradilištima u Ulici 27. marta i na Topličinom vencu. Oni su tom prilikom razgovarali sa  radnicima i doneli im osveženje. 

Stojčić je u Ulici 27. marta istakao da radovi teku odlično ako se u obzir uzmu izuzetno teški uslovi u kojima se odvijaju i izrazio veliku zahvalnost radnicima koji razumeju potrebe Beograđana i Grada Beograda kako bi radovi bili okončani što pre. 

– Angažovan je veliki broj ljudi, a obim radova je daleko veći od onoga što je projektom bilo predviđeno. Naime, tek nakon što su napravljeni široki otkopi utvrđeno je da postoji mnogo kvarova koji su morali da budu otklonjeni. Apelujem na građane da imaju razumevanja za situaciju u kojoj smo se našli. Veoma je važno da radovi budu urađeni kvalitetno kako bismo u narednih nekoliko decenija bili „mirni” po pitanju ovog dela grada. Naravno, isto toliko je važno da sačuvamo zdravlje svih ljudi koji su angažovani na ovom poslu i da minimum uslova za rad bude ispoštovan. Zbog svega toga molim građane za dodatno strpljenje jer je posao previše obiman i komplikovan – istakao je gradski urbanista.

On je prilikom obilaska radova na Topličinom vencu rekao da će rekonstrukcija saobraćajnica kod parka Vojvode Vuka biti gotova u roku, a tada se planira i završetak parka. 

– Nakon što se završe radovi, koncert dečje klasične muzike biće upriličen, te će građani moći da vide šta ovaj prostor može da pruži i šta je bila vizija za ovaj deo grada – najavio je Stojčić.

On je podsetio da je na Topličinom vencu i u parku Vojvode Vuka ranije bilo manje zelenih površina i zelenila i da je sadašnjom rekonstrukcijom na ovom mestu uvedeno 20 odsto više zelenila, biljaka i ukrasnog rastinja. 

– U saradnji sa građanima doneli smo odluku da na ovom mestu bude više zelenila nego što je to prvobitno bilo predviđeno – dodao je glavni urbanista. 

Govoreći o rešavanju problema parkiranja u centru grada, glavni urbanista je najavio da će biti proširena garaža na Obilićevom vencu, kao i da se planira izgradnja javne garaže u Fruškogorskoj ulici.

– Dok se ne završe garaže u Ulici Topličin venac, parking mesta će biti ostavljena koja su i do sada postojala, a prekoputa će biti predviđeno parking za taksi vozila. Za građane je važno da znaju da će saobraćaj ostati funkcionalan, ali u zoni usporenog intenziteta, te niko neće biti uskraćen za dobru povezanost – rekao je Stojčić i najavio da će uskoro servis „Vrabac” funkcionisati kroz ovaj deo, pa će građani besplatno moći da budu povezani sa saobraćajem i stanicama gradskog prevoza. 

Andreja Mladenović je podsetio da su gradski funkcioneri od subote svakodnevno sa radnicima koji na visokim temperaturama rade na gradilištima.

– Beograd ima puno gradilišta i to je dobra vest jer ćemo imati nove bulevare i saobraćajnice, trgove i parkove u rokovima koje smo i predvideli. Ulica 27. marta je kompleksna saobraćajnica i potpuna rekonstrukcija je u toku, uključujući i podzemne instalacije. Na ovom potezu je bilo predviđeno oko dvadesetak novih priključaka, a nakon iskopa utvrđeno je da je potrebno više od 80. Najveći problem odnosi se na funkcionisanje saobraćaja i raskrsnice 27. marta i Starine Novaka, kao i raskrnica sa Takovskom koje će što pre biti puštene u funkciju. Veliku zahvalnost dugujemo radnicima koji se trude da svoj posao obave na ovako visokim temperaturama i želimo da izvođači brinu o bezbednosti i zdravlju svih koji rade na gradilištima tako što će im omogućiti pauze kada temperature postanu previsoke za rad. Mi ćemo i dalje obilaziti radove, razgovarati sa izvođačima i nadzornim organima i sigurni smo da će ovi radovi doprineti da Beograd bude mnogo uređeniji grad – kazao je Mladenović.