ponedeljak, 12. avgust 2019.

Obeležen Dan mladih „Transformacija obrazovanja”

Veoma je bitno da pitanje mladih u našem gradu i našoj zemlji uvek bude na veoma važnom mestu jer nema budućnosti bez brige o mladima i bez pravog pristupa problematici koja prati mlade naraštaje, poručio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović na manifestaciji koja je upriličena u prostorijama „Inkubator Gnezdo” povodom međunarodnog Dana mladih.

Događaju su prisustvovali i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, zamenik direktora Kancelarije za mlade Grada Beograda Nemanja Marković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra omladine i sporta Uroš Pribićević, kao i vršilac dužnosti podsekretara za sport i omladinu Grada Beograda Nikola Rajičić.

Mladenović je rekao je Beograd grad koji nudi šansu mladima i različitim merama doprineo da što više mladih ostane u Beogradu i Srbiji.

– Mi smo sa razlučitim reformama u obrazovanju, potrebom da se usmerimo ka onim profilima koji su aktuelniji u svetu, doprineli da se naši mladi ovde obrazuju ali i da privučemo neke druge mlade ljude iz drugih krajeva sveta. To je veoma važno za naš grad i na tome ćemo raditi zajedno sa Beogradskim univerzitetom i Vladom Srbije. Pitanje zaposlenja je takođe sveprisutno, posla imamo ali nemamo dovoljan broj ljudi koji hoće te poslove da rade. O tome sa mladima treba da razgovaramo. Bitne su i druge politike, politika zdravstvo, kulture, sporta i uopšte načina života – istakao je Mladenović.

Beograd je, dodao je, poslednjih godina stvorio poseban duh i način života i postaje veoma značajna i važna destinacija, a svemu tome doprineli su mladi.

– Trudimo se da gradskom politikom doprinesemo da procenat mladih nezaposlenih bude sve manji. On svake godine i jeste sve manji. Kako bi mladi ostali u zemlji važan je i stambena politika, a predsednik republike je u investicionom planu i najavio izgradnju stanova za mlade bračne parove. Grad Beograd upravo stambenom politikom stvara uslove da mladi ovde grade svoju budućnost – zaključio je Mladenović.

Slavica Đukić Dejanović je citirajući Frojda navela da mladi imaju dve obaveze, da rade i da vole. Ona je podsetila da je Dan mladih ustanovljen 1999. godine u sedištu Ujedinjenih nacija.

– Imamo mladost koja ume da radi o čemu svedoče rezultati na brojnim takmičenjima iz hemije, fizike, naučnih aktivnosti, sportova. Na današnji dan treba da se podsetimo zadataka koji stoje pred društvom u vezi sa mladima i činjenice da će mladi u narednoj deceniji biti nosioci društvenog razvoja. Zbog toga sa njima treba razgovarati o svim bitnim zadacima koji čekaju našu državu – naglasila je ona.

Nemanja Marković je rekao da je cilj da svaki dan u godini bude dan mladih, a da se za taj cilj moraju izboriti upravo mladi ljudi.

– Morate biti dovoljno uporni, hrabri i da se držite svog puta čak i kada ste neshvaćeni – poručio je Marković i rekao da su vrata Grada Beograda i Kancelarije za mlade uvek otvorena.

Uroš Pribićević je rekao da će to Ministarstvo nastojati i dalje da pordžava i ohrabruje ideje i projekte mladih.

Tema ovogodišnjeg Dana mladih je „Transformacija obrazovanja”, a u okviru koje Kancelarija za mlade Grada Beograda organizuje niz radionica i tribina kako bi skrenuli pažnju na  probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.