petak, 16. avgust 2019.

Raskrsnica ulica Starine Novaka i Kraljice Marije u punom kapacitetu, apel da se prati nova signalizacija

Raskrsnica na potezu ulica Starine Novaka i Kraljice Marije je prva koja je puštena u punom kapacitetu u okviru rekonstrukcije od Vukovog spomenika do Kalemegdana, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV „Prva”.

Prema njegovim rečima, važno je da građani znaju da mogu da koriste ovu raskrsnicu s obzirom na to da je puštena pre predviđenog roka.  

– Raskrsnica sa Takovskom ulicom je od danas u izmenjenom režimu saobraćaja. Ona će biti puštena sa pola profila, što znači da je pola raskrsnice u funkciji, kao i raskrsnica sa Ulicom despota Stefana Lazarevića gde su radovi u drugoj fazi. Potez od Ulice despota Stefana Lazarevića do Drinčićeve biće zatvoren za saobraćaj, a od Drinčićeve do raskrsnice sa Francuskom omogućen je saobraćaj sve do pijace. Plan je da raskrsnica sa Takovskom i Ulicom despota Stefana Lazarevića od 1. septembra bude u funkciji – rekao je Mladenović. 

On se osvrnuo i na problem pešaka i istakao da će se izvođaču radova sugerisati da bolje obeleži koridore za pešake. 

– S obzirom na to da je raskrsnica puštena pre možda sat vremena, videćemo sa saobraćajnom i komunalnom policijom da danas ovde budemo prisutniji jer su pešaci navikli na režim saobraćaja koji je bio prethodnih mesec dana. Moramo da budemo oprezniji da se i vozači i pešaci ponašaju u skladu sa ovom novom signalizacijom,  a ista molba je vezana i za Takovsku i raskrsnicu sa Ulicom despota Stefana Lazarevića – rekao je Mladenović. 

Pomoćnik gradonačelnika je istakao da će 1. septembra biti završeni radovi na Trgu republike, kao i da se u saobraćaj pušta i Karađorđeva i Topličin venac. 

– Pripremo i servis „Vrabac” za kretanje po centru grada sa specijalnim ekološkim vozilima koja su stigla. Naravno, imaćemo i probne vožnje i sve ono što je neophodno da se ovaj servis stavi u funkciju. GSP će upravljati celim sistemom, znači vozači GSP-a će voziti vozila „Vrapca”. I ja se nadam da će „Vrabac” od 1. septembra u punom kapacitetu početi da funkcioniše – kazao je Mladenović i dodao da je servis „Vrabac” besplatan.

On je istakao da je kanalizaciona mreža na potezu Starine Novaka i Kraljice Marije loša i dotrajala, te da je bilo neophodno da se u potpunosti menja što je i uzelo dosta vremena, ali nakon završetka radova život će biti bolji i kvalitetniji. 

Mladenović je naglasio da je važno da Beograd uređuje svoje trgove i da se radi na trgovima koji će biti reprezenativni. 

– I Trg Nikole Pašića će biti rekonstruisan, ali ni fontana ni spomenik neće biti uklonjeni, tako da će ova mesta biti ponos našeg grada nakon završetka radova – zaključio je Mladenović.