petak, 16. avgust 2019.

Radojičić: Tenderska dokumentacija za izgradnju doma zdravlja u Borči u završnim pripremama

Do kraja meseca očekuje se objavljivanje tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, koja bi trebalo da počne u oktobru, najavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je doneta odluka o pokretanju javne nabavke za izvođenje radova i vršenje stručnog nadzora, kao i da je priprema konkursne dokumentacije u toku.

– Očekujemo da izgradnja doma zdravlja u Borči, u okviru Doma zdravlja „Palilula”, počne na jesen ove godine. Planirani rok za završetak radova je 12 meseci od početka izgradnje, što znači da ćemo do kraja 2020. godine imati nov dom zdravlja koji će odgovoriti potrebama stanovnika leve obale Dunava. Procenjena vrednost investicije iznosi oko 800 miliona dinara sa PDV-om – istakao je prvi čovek prestonice.

On je dodao da će se zdravstvena stanica u Borči graditi u Ulici Koste Manojlovića i istakao da će Sekretarijat za zdravstvo i Sekretarijat za investicije Grada Beograda pratiti izvođenje radova.

– U objektu površine veće od 6.800 metara kvadratnih, pacijentima će na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe – laboratorije, službe za fizikalnu medicinu, ordinacije interne medicine, psihijatrije, oftamologije, otorinolaringologije i stomatologije. U njemu će raditi skoro 50 lekara opšte prakse i drugih specijalizacija, desetak stomatologa, oko 90 medicinskih sestara, kao i prateći medicinski i nemedicinski kadar, kako bi se odgovorilo na potrebe pacijenata – poručio je Radojičić. 

Gradonačelnik je istakao da je izgradnja doma zdravlja u Borči još jedan korak ka ravnomernom razvoju svih beogradskih opština i obezbeđivanju uslova za kvalitetan život svih Beograđana. 

– Želimo da unapredimo život svih Beograđana, bez obzira na to u kom delu grada oni žive. Borča ima oko 70.000 stanovnika i postoji tendencija rasta broja stanovnika, te je izgradnja ovog objekta neophodna. Trenutni kapaciteti nisu dovoljni za sve naše sugrađane na levoj obali Dunava. Ovim projektom dobijamo novu zdravstvenu stanicu koja će pružiti kvalitetnu medicinsku uslugu u ovom naselju. Građani će u svojoj mesnoj zajednici imati primarnu zdravstvenu zašitiu, neće morati da odlaze daleko od mesta stanovanja, što će smanjiti gužve i liste čekanja – rekao je Radojičić.

U cilju obezbeđivanja adekvatne zdravstvene usluge i pomoći u primarnoj zdravstevnoj zaštiti, prvi čovek Beograda naveo je da tokom avgusta tri doma zdravlja (Vračar, Zemun i Mladenovac) dobijaju ultrazvučne aparate u vrednosti od 12 miliona dinara. Takođe, tokom avgusta, domovi zdravlja u Barajevu, Surčinu, Zemunu, Grockoj i na Vračaru dobijaju medicinsku opremu i značajne aparate u vrednosti od 10 miliona dinara, dok u DZ „Zvezdara” stiže digitalni rendgen aparat u vrednosti od 12 miliona dinara. 

Radojičić je poručio da će, uz veliko zalaganje Ministarstva zdravlja koje poslednjih godina svakodnevno radi na poboljšanju medicinskih uslova u celoj Srbiji, Grad Beograd ovim, ali i drugim projektima dati svoj doprinos.