ponedeljak, 19. avgust 2019.

Nikodijević: Beograd će imati široke saobraćajnice i lepo uređene trgove

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je gostujući na Televiziji „Hepi” da će veliki broj radova, koji se trenutno izvode u gradu, biti gotov 1. septembra kada počinje nova školska godina.

– Trg republike će, kako je i najavljeno, biti otvoren 1. septembra i neće biti izmena u saobraćaju. On će dobiti novi svetski izgled poput trgova u evropskim metropolama. Oplemenjen je sadnicama, a dobiće i novo osvetljenje koje će ga učiniti još atraktivnijim. Tramvajski i auto-saobraćaj u Karađorđevoj će takođe početi da funkcioniše 1. septembra. Nakon toga sledi demontaža Starog tramvjaskog mosta i njegov premeštaj, a lokaciju će odrediti građani – istakao je Nikodijević.

Govoreći o Kalemegdanu kao prvoj destinaciji turista, Nikodijević je naveo da će uskoro biti rekonstruisan spomenik „Pobednik”, koji je bio u lošem stanju jer decenijama nije održavan.

On je najavio da će u narednih nedelju dana početi radovi na Savskom trgu, koji će, kako je rekao, biti novi simbol grada.

– Uporedo će biti rekonstruisana i Savska ulica i njeno povezivanje sa novim Bulevarom Vudro Vilskona kod Palate pravde. Kada to bude završeno, steći će se uslovi za buduću rekonstrukciju Ulice kneza Miloša. Sve to izmeniće nabolje izgled našeg grada – naglasio je Nikodijević.

On je najavio i rekonstrukciju Bulevara patrijarha Pavla, koji će spojiti Rakovicu sa Mostom na Adi. Podsetio je da je već izmeštena reka Topčiderka, što je omogućilo izgradnju četiri kolovozne trake sa tramvajskom prugom u sredini.

– Svi ti radovi iziskuju promene u saobraćaju i zahvaljujem Beograđanima na strpljenju i razumevanju, jer ćemo na kraju radova dobti funkcionalnije i lepše saobraćajnice – kazao je Nikodijević.

Govoreći o vrtićima, on je naglasio da danas u beogradskim vrtićima ima 76 hiljada dece zbog čega su u sistem uključeni i privatni vrtići, kako bi što većem broju dece bilo omogućeno da pohađa vrtić.

– Verujem da ćemo izgradnjom novih vrtića u naredne dve godine ukinuti liste čekanja te da neće biti dece koja neće biti upisana u vrtić. Pravo svakog deteta je da bude upisano u vrtić bez obzira na to da li je zaposlen jedan, oba ili nijedan roditelj. Očekuje se da lista od nekoliko hiljada dece koja su na čekanju bude anulirana za dve godine – zaključio je Nikodijević.