ponedeljak, 19. avgust 2019.

Trg Nikole Pašića sadržaće fontanu i nakon rekonstrukcije

Izgled nove fontane na Trgu Nikole Pašića biće poznat u narednih 10 do 15 dana i sugrađani mogu da budu sigurni da će na ovom mestu fontana postojati i u budućnosti, rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

On je potvrdio da će Trg Nikole Pašića naredne godine biti kompletno rekonstruisan i podsetio da je konkurs sproveden pre četiri godine.

– Još 2015. godine sproveden je konkurs za tri trga, među kojima je i ovaj, a predlog autora je da prostor trga sadrži drugačiju fontanu od postojeće. Autor projekta je takođe imao nameru da prostor bude prilagođeniji pešacima, dok se izmene vezane za fontanu odnose na mogućnost korišćenja tokom čitave godine. Osim toga, svi znaju da je u postojećoj fontani, u mesecima kada nije radila, često završavalo smeće, što želimo da sprečimo – rekao je Stojčić.

On je dodao da je u međuvremenu održano više razgovora sa autorima projekta i definitivno potvrdio da će na Trgu Nikole Pašića i nakon rekonstrukcije postojati fontana.

– Projekat se trenutno razrađuje i želimo da dođemo do rešenja koje će sadržati savremenu fontanu, prilagođenu ovom prostoru i koja će, ukoliko nam pođe za rukom da obezbedimo tehničke uslove, biti u funkciji tokom čitave godine poput fontane na Slaviji. Za sada još uvek nismo izašli u javnost sa zvaničnim novim izgledom Trga i fontane, a razlog za to je što se nalazimo u fazi izmene projekta kako bismo došli do rešenja koje će biti najbolje za Beograd i Beograđane. Izgled fontane će u najvećoj meri biti sličan postojećoj, a naši sugrađani možda i ne znaju da je pre fontane koja se sada nalazi na Trgu Nikole Pašića postojala druga veoma sličnog oblika. Upravo zato i tragamo za rešenjem koje neće puno izmeniti ovaj simbol Beograda – istakao je Stojčić.

Govoreći o radovima na Trgu republike, Stojčić je potvrdio da će radovi biti u potpunosti završeni 31. avgusta, odnosno 1. septembra.

– To znači da će biti završeni radovi koji obuhvataju kolovoz, ali i plato Trga, kao i mobilijar. Od 1. septembra svi građani će, nakon nekoliko meseci pauze, moći ponovo da uživaju na Trgu republike. Ne postoje nikakve prepreke u vidu preostalih radova, koje bi mogle da odlože taj rok. Želim da podsetim da nas 7. septembra očekuje događaj u organizaciji Narodnog pozorišta, gde očekujemo učešće čitavog ansambla, kada će prostor Trga republike zasjati u punom sjaju – dodao je Stojčić.