petak, 23. avgust 2019.

Vesić: Beogradski džez festival ove godine i u Novom Sadu

Zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala izjavio je danas za Studio B da će jedan koncert Beogradskog džez festivala biti organizovan u Novom Sadu. 

– Srećan sam jer je Grad Beograd potpisao danas ugovor sa Gradom Novim Sadom, pa će jedan koncert sa Beogradskog džez festivala biti u Novom Sadu. U pitanju je koncert mladog britanskog džez muzičara Henrija Spensera koji nastupa sa kvintetom Džankšr. Ovaj mladi muzičar ima samo jedan album iza sebe, ali je dobio nekoliko prestižnih nagrada i sjajne kritike u uglednim listovima poput „Gardijana”. Poslenjih godina britanska džez scena je preporođena, a predvodnik novog talasa je Spenser. Zato smo i želeli da ga ove godine upoznaju i beogradska i novosadska publika, jer je u pitanju muzičar pred kojim je svetska karijera – rekao je Vesić i dodao da će koncert biti održan 27. oktobra u novosadskoj Sinagogi.

Vesić je rekao da je ideju da Beogradski džez festival izađe van okvira Beograda dobio ove godine kada je Aja Jung organizovala programe Beogradskog festivala igre u Vršcu i Novom Sadu i kada je video kakav prijem publike su imali ovi programi. 

– Tada sam pozvao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predložio mu da jedan koncert sa Beogradskog džez festivala bude organizovan u njegovom gradu, što je on odmah prihvatio, na čemu sam mu zahvalan – rekao je Vesić. 

On je rekao da smatra da je normalno da se umetnički programi beogradskih festivala poput Bemusa, Bitefa, Beogradskog džez festivala i drugih prikazuju van Beograda jer „naša obaveza jeste da ove umetničke programe prikažemo i drugim građanima Srbije”. 

– Zato će jedan koncert Beogradskog džez festivala ove godine biti organizovan u Novom Sadu, a verujem da ćemo sledeće godine imati koncerte u Kragujevcu ili Nišu, koji je poznat kao grad džeza – poručio je zamenik gradonačelnika Beograda.