petak, 23. avgust 2019.

Nikodijević: Primarna zdravstvena zaštita sve kvalitetnija i dostupnija

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zajedno sa članom Gradskog veća Slobodanom Šolevićem, obišao je danas Dom zdravlja „Dr Sima Milošević” na Čukarici koji je sredstvima iz gradskog budžeta dobio dva moderna ultrazvučna aparata.

Nikodijević je istakao da je ova zdravstvena institucija izuzetno značajna za zdravstveni sistem Beograda, budući da ovom domu zdravlja gravitira više od  200.000 pacijenata i njegove službe pokrivaju veliku teritoriju, od Banovog brda, preko Žarkova, Železnika, Umke, do Moštanice i Belih voda.

– Još je veće zadovoljstvo kada se vidi da se novac Grada Beograda troši na najbolji mogući način i da su građani zadovoljni uslugom koju ovaj dom zdravlja pruža. Mi smo ove godine izdvojili 22 miliona dinara za rekonstrukciju zdravstvenih stanica koje pripadaju ovom domu zdravlja, kao i za nabavku medicinske opreme. Naš cilj je da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna svim Beograđanima, da svi pacijenti dobiju uslugu na najvišem nivou. Sa dva nova ultrazvučna aparata uspeli smo da uspostavimo sistem dijagnostike na visokom nivou, što je od ključne važnosti u postavljanju dijagnoze,  a sa druge strane pacijenti će imati mnogo jednostavniji pristup specijalističkim uslugama, uz smanjenje liste čekanja u kliničko-bolničkim centrima – kazao je Nikodijević.

On je naglasio da Grad Beograd do kraja godine planira da zdravstvenim stanicama kupi još šest rendgen aparata i sedam ultrazvučnih.

– Mi želimo da osnovna zdravstvena zaštita bude dostupna svim Beograđanima bez obzira na to u kom delu grada žive, i da li se radi o centralnim ili rubnim opštinama. Svi moraju da imaju jednake mogućnosti kada je reč o pristupu uslugama u domovima zdravlja. Zato i ulažemo u obnavljanje i zdravstvenih stanica i ambulanti u udaljenim naseljima od centra i omogućavamo svima pristup kvalitetnoj mreži zdravstvenih ustanova na teritoriji grada Beograda. U toku su i drugi radovi u okviru Dom zdravlja „Dr Sima Milošević”, pa će tako uskoro biti završena rekonstrukcija krova u zdravstvenoj stanici na Umci, završeni su radovi u Sremčici i nabavljena sanitetska vozila za zdravstvene stanice. Verujem da će u Beogradu kvalitet zdravstvene zaštite ići samo nabolje, jer je politika Grada Beograda i Vlade Republike Srbije da se u zdravstvo ulaže što više. Sada kada novca u gradskoj kasi ima više nego ranije, mi se trudimo da što više nabavimo zdravstvene opreme, a uz pomoć Ministarstva zdravlja da zaposlimo veći broj medicinskih radnika i lekara i da tako naš zdravstveni sistem bude što efikasniji – rekao je Nikodijević, zahvalivši medicinskom i nemedicinskom osoblju na trudu koji svakodnevno ulažu, kako bi stanovnici Čukarice dobili što bolju zdravstvenu zaštitu.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja „Dr Sima Milošević” dr Nenad Bjelica zahvalio je Gradu Beogradu na nabavci novih ultrazvučnih aparata i naglasio da je ova zdravstvena institucija time stekla mogućnost da sugrađanima pruži novu uslugu.

– Služba radiologije nikada nije imala svoj ultrazvučni aparat, a sada imamo nezavistan rad internističke i radiološke službe, gde svaka ima svoj aparat, što je naročito značajno kako u hitnim situacijama tako i u smislu povećanog broja pacijenata koji će dobiti ovu uslugu. Grad Beograd je naš veliki oslonac koji nam je omogućio ne samo potrebne aparate već i radove na infrastrukturi, tako da možemo da pružimo najbolju moguću medicinsku uslugu. Sledi nam uređivanje objekta u Žarkovu, koji ima 70.000 pacijenata, i potom objekat u Železniku, u kome ćemo rešiti problem sa grejanjem, prebacivanjem na ekološki prihvatljivije gorivo – kazao je Nenad Bjelica.