subota, 24. avgust 2019.

Karađorđeva ulica biće puštena za saobraćaj 1. septembra

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović rekao je gostujući u Jutarnjem programu TV „Hepi” da će Karađorđeva ulica biti puštena za saobraćaj 1. septembra, kao i Topličin venac i Trg republike.

On je apelovao na građane da koriste alternativne pravce u delu Karađorđeve ulice, koja je privremeno zatvorena do ponedeljka.

– Preporučujem građanima da koriste alternativne pravce kako bi se u ovom delu izbegla gužva. Moguće je Ulicom Gavrila Principa i Kraljevića Marka, a zatim Hercegovačkom ka kružnom toku do Starog savskog mosta – rekao je Rafailović i dodao da će Karađorđeva ulica 1. septembra biti potpuno puštena za saobraćaj.

Rafailović je naglasio da će puštanjem za saobraćaj ove ulice biti rasterećen saobraćaj u centru grada, jer, kako je naveo, ona je ozbiljna transferzala od Dorćola do Starog savskog mosta.

– Da bi rasteretili saobraćaj u centru, ali i zbog radova i zatvaranja Topličinog venca, posle mnogo godina ponovo smo dozvolili skretanje levo sa Brankovog mosta u Pop Lukinu ulicu. U Sekretarijatu za saobraćaj mnogo smo razmišljali u vezi sa ovom odlukom, da li je isplativo i da li će stvoriti nove gužve na mostu, ali za sada sve dobro funkcioniše i građani su zadovoljni. Videćemo i svakodnevno ćemo pratiti da li će ova odluka praviti neke probleme u saobraćaju u budućnosti – rekao je sekretar za saobraćaj.

Rafailović je istakao da će Trg republike biti gotov 1. septembra i da je njegova rekonstrukcija bila veoma obimna, složena i komplikovana.

– Potrebno je bilo zameniti svu infrastrukturu, dokumentacija nije predviđala sve što je pronađeno od arheoloških ostataka u zemlju, potrebni su bili i konzervatorski poduhvati. Najvažnije je da ispunjavamo rok koji smo dali i da će do 1. septembra ovaj trg biti završen – rekao je on i dodao da će takođe i saobraćaj na ovom trgu, ali i na Topličinom vencu biti pušten.

Prema njegovim rečima, režim saobraćaja u ovim delovima neće biti promenjen, ali je data prednost pešacima zbog čega su ulice popločane kockom i označene kao zone usporenog saobraćaja.

Rafailović je poručio da je promenjen signalni plan semafora u centru grada zbog radova na važnim saobraćajnicama, ali i u Bariču i Umci, kako bi protočnost saobraćaja od Obrenovca do Beograda bila bolja.