subota, 24. avgust 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Izgradnja „Tiršove 2” počinje na proleće sledeće godine

Usvojen je predlog idejnog rešenja „Tiršove 2” po kom će ova zdravstvena ustanova imati 33 hiljade kvadrata, veliki broj parking mesta, kao i jednokrevetne i dvokrevetne sobe, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je naglasio da su svi predlozi koje su eksperti i njegove kolege iz Dečje klinike „Tiršova” postavljali, realizovani i obuhvaćeni ovim idejnim rešenjem.

– Posebno je važna lokacija ove bolnice, koja će se nalaziti u centru Beograda, a idejno rešenje obuhvata izgradnju pristupnica sa auto-puta i iz Deligradske ulice – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, namera je da se cela procedura izgradnje ubrza kako bi najmlađi pacijenti što pre dobili novu bolnicu.

– Studija izvodljivosti će biti gotova u septembru, a za to vreme će se pripremati tenderska dokumentacija za sledeću fazu, dok će Zavod za urbanizam rešavati urbanistički projekat i pripremati dozvole. U planu je da gradnja „Tiršove 2”, odnosno priprema lokacije i prvi koraci ka izgradnji počnu na proleće – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je napomenuo da u septembru, na poziv Evropskog udruženja, putuje u Helsinki, gde će posetiti najsavremenije dečje bolnice i razgovarati o njihovom uređenju, izgradnji i funkcionisanju.

– Finska ima zdravstveni koncept i uređenost na visokom nivou i posebno mi je drago što imaju racionalan pristup, koji ne podrazumeva trošenje ogromnih svota novca, već su one optimalne. Helsinki je vrlo racionalan kada su ovakvi projekti u pitanju i važno je da i mi takve principe primenimo u našoj prestonici i zajedno sa Ministarstvom zdravlja obezbedimo našim pacijentima bolje uslove za lečenje – kazao je gradonačelnik.

On je podsetio na veliki problem širenja ambrozije, sa kojim se grad suočava u proteklih nekoliko godina, i dodao da on zahteva dugoročan pristup kada je njegovo rešavanje u pitanju.


– Prošle godine smo izdvojili 30 miliona dinara, ove godine duplo više, čak 60 miliona dinara, i nadamo se da će se napredak videti iako ove godine kišni dani nisu bili povoljni za njeno suzbijanje. Ambrozija pravi zdravstvene probleme našim sugrađanima i važno je da ovome pristupimo ozbiljno i odgovorno – istakao je Radojičić.

Govoreći o rešavanju ovog problema, Radojičić je istakao da je najvažnija dugoročna strategija kako bi se ambrozija iskorenila.

– Napravićemo stručni tim koji će uraditi dvadesetogodišnju strategiju rešavanja problema širenja ambrozije i analize napretka iz godine u godinu. Ovaj problem je tipičan primer kako samo dugoročnim planiranjem možemo doći do kvalitetnih rezultata – objasnio je gradonačelnik.

On je podsetio da u Beogradu ima 350 hiljada hektara, od čega jedan deo uređuje „Zelenilo – Beograd”, dok su ostali delovi privatna svojina.

– Po uredbi Vlade Republike Srbije, vlasnici ovih parcela su dužni da suzbijaju ambroziju, što oni očigledno ne rade, te smo prinuđeni da kazne budu pooštrene – naglasio je gradonačelnik Beograda i dodao da će strategija obuhvatati i povećanje kazne za neodgovorne vlasnike zemljišta.