subota, 24. avgust 2019.

Vesić: Put Novi Beograd – Surčin važan za razvoj našeg grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je danas predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije na potpisanom ugovoru o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice Novi Beograd – Surčin, čija je vrednost 70,5 miliona dolara.

Vesić je rekao da je deonica Novi Beograd – Surčin od izuzetnog značaja za funkcionisanje koridora Miloš Veliki, kao i da predstavlja vezu Beograda sa novim auto-putem.

– Ovaj put veoma je važan za naš grad i u dužini od 7,9 kilometara proteže se od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, gde je planiran kružni tok, pa sve do buduće petlje Surčin – istakao je Vesić.

On je naglasio da je Grad Beograd zahvalan JP „Putevi Srbije” jer su prilikom ugovaranja uzeli u obzir sve zahteve koje je on u ime grada izneo, među kojima je i zahtev da se vodi računa da ovaj put prolazi kroz naseljeno, gradsko područje i da je potrebno da se izgrade trotoari i bicklističe staze sa obe strane ove saobraćajnice, širine dva metra i 2,20 metra.

– JP „Putevi Srbije” je ispoštovalo naše zahteve da se vodi računa o ukrštanju ove saobraćajnice sa lokalnim putevima, što podrazumeva izgradnju ukupno pet mostovskih konstrukcija i jednog nadvožnjaka, a osim toga, ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama biće ostvarena i preko četiri površinske i jedne denivelisane raskrsnice odnosno petlje – objasnio je Vesić.

Govoreći o izvođenju ovih radova, zamenik gradonačelnika je naglasio da je veoma važno što će izvođač zbog ovog dela koji se vodi kao „gradska deonica” imati kratak rok izgradnje, jer će se budući radovi odvijati u zoni stanovanja. Ovim rešenjem će se obezbediti da se kišne vode preko planiranih retenzija skupljaju i prečišćavaju, a potom prečišćene ispuštaju u kanale, što će biti prvi takav slučaj u Srbiji.

– Grad Beograd je zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarki građevinarstva i infrastrukture Zorani Mihajlović na tome što će Beograd dobiti ovakvu saobraćajnicu – rekao je Vesić i dodao da se očekuje da „Putevi Srbije” veoma brzo raspišu tender i za zaštitnu ogradu od buke na auto-putu kod Bloka 22.