nedelja, 25. avgust 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Pošumljavanjem i očuvanjem prirodnih dobara do „Zelene prestonice Evrope”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je da je pošumljavanje jedan od osnovnih načina adaptacije glavnog grada na klimatske promene sa ciljem da Beograd bude što zdraviji i zeleniji grad.

On je istakao da grad u domenu svojih nadležnosti radi na realizaciji projekata adaptacije na klimatske promene pošumljavanjem.

– S obzirom na sve veći uticaj klimatskih promena na život i rad stanovnika Beograda, Grad Beograd radi na realizaciji projekata intenzivnijih pošumljavanja. Osnovna namena ovogodišnjeg pošumljavanja je zaštita od poplava, stabilizacija podzemnih voda, vetrozaštini pojas sa leve strane reke Dunav, kao i popuna postojećih ugroženih drvoreda na teritoriji grada – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik kaže da je ukupna vrednost aktivnosti pošumljavanja i sadnje drvorednih stabala u 2019. godini oko 75 miliona dinara.

– U fazi prolećnog pošumljavanja, do sada je pošumljeno više od  20 hektara, a izvršena je priprema terena u priobalju reke Save radi zaštite od poplava na oko 15 hektara. Samo u okviru popune ugroženih drvoreda u Beogradu zasađeno je 412 novih drvorednih stabala, dok je od početka 2018. Beograd bogatiji za oko 3.000 novih sadnica – precizirao je on i dodao da se pošumljavanjem grada smanjuje efekat urbanog toplotnog ostrva, koji je najviše izražen u toku letnjih meseci kada su klima-uređaji stalno uključeni. Drveće apsorubuje toplotnu sunčevu energiju i na taj način umanjuje temperaturu u letnjim mesecima.

Prema njegovim rečima, Beograd vodi računa o svojim prirodnim dobrima koja su „pluća” u našoj prestonici.

– Grad Beograd izdvaja oko 144 miliona dinara na zaštitu Kosmaja, Zvezdarske šume, Košutnjaka i drugih prirodnih dobara – istakao je Radojičić i objasnio da zaštita podrazumeva obnavljanje drvoreda, košenje, održavanje mobilijara i obeležavanje drveća, te se tako doprinosi zdravijem životu u prestonici.

Gradonačelnik podseća da je u ovom trenutku oko 15 odsto teritorija grada pokriveno zelenim površinama i da je plan da ih do 2025. godine bude čak za 10 odsto više, što znači da će oko 25 odsto teritorije glavnog grada buti pokriveno zelenim površinama.

Gradonačelnik Beograda najavljuje da će se Beograd kandidovati za „Zelenu prestonicu Evrope”.

– Posebno me raduje činjenica da Grad Beograd priprema kandidaturu za nagradu „Zelene prestonice Evrope” 2022. godine. Reč je o prestižnoj nagradi koju dodeljuje Evropska komisija, a prethodni dobitnici su bili između ostalih Helsinki, Hamburg i Ljubljana. Trenutni cilj nam je da uđemo u finale ovog takmičenja kako bismo kao finalisti ušli u mrežu zelenih gradova Evrope i u saradnji sa tim gradovima primenili najbolje prakse i kod nas u Beogradu. Nadamo se da ćemo posvećenim radom i konkretnim i vidljivim rezultatima za nekoliko godina uspeti da ponesemo ovu značajnu titulu – istakao je gradonačelnik i dodao da će razvoj Beograda kao zelenog grada doprineti boljem i zdravijem životu svih građana prestonice.