utorak, 27. avgust 2019.

Vesić: Mladenovac i Sopot povezujemo BG vozom

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd od 1. septembra finansirati polaske BG voza na relaciji Beograd centar – Mladenovac.

Vesić je objasnio da Grad Beograd posebnu pažnju pridaje saobraćajnom povezivanju svih delova grada i da je zato zajedno sa kompanijom „Srbija voz” pokrenuo linije BG voza od Mladenovca do stanice Beograd centar.

– Od 1. septembra vozovi će iz stanice Beograd centar polaziti za Mladenovac u 4.22, 15.56 i 16.56 časova dok će iz Mladenovca polaziti za Beograd u 5.47, 6.07 i 18.32 sati – rekao je Vesić.

On je saopštio da će ovom linijom sa centrom Beograda biti povezan i Sopot preko stanice Đurinci i dodao da je grad još početkom ove godine pokrenuo inicijativu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i „Železnici Srbije” da se pokrenu ove linije BG voza i da su naišli na podršku.

– Zahvaljujemo na razumevanju i podršci koju pružaju kako bi Beograd uspešnije bio saobraćajno povezan – kazao je Vesić i dodao da će tokom vremena broj linija za Mladenovac biti povećavan kako kapaciteti železnice to budu dozvoljavali, jer u toku je rekonstrukcija pruge.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će početkom decembra BG voz početi da saobraća i do Lazarevca preko Barajeva, što znači da će i ove dve beogradske opštine biti povezane BG vozom sa centrom Beograda.

– Grad Beograd pregovara sa Gradom Pančevom da se postojeće linije BG voza produže od Ovče do Pančeva, kako je to bilo nekada. Ovo je značajan deo našeg sistema javnog prevoza, a nezavisno od projekta izgradnje metroa radićemo nove linije BG voza – poručio je on.

Govoreći o trećoj liniji BG voza od Makiša do Ade Huje, Vesić je rekao da tek treba da se urade studije i da su potrebna mala ulaganja.

– Potrebno je da se uredi 700 metara trase kako bi se postojeća železnička infrastruktura povezala sa budućim metroom. Ta trasa ne traži mnogo ulaganja, ali su nam potrebna nova vozna sredstva. Nove kompozicije biće nam neophodne i zbog drugih budućih linija BG voza, pre svega onih do Surčina i aerodroma i to je posao koji nas čeka narednih godina – zaključio je Vesić.