subota, 31. avgust 2019.

U centru Beograda počeo sa radom „Vrabac servis“

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovali su danas, u društvu zamenika generalnog direktora kompanije NIS Vadima Smirnova, prvoj vožnji nove linije električnih autobusa „Vrabac servis”. „Vrabac servis” čine četiri vozila na električni pogon, postoji osam stanica, a jedno vozilo prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Događaju su prisustovali glavni urbanista Marko Stojčić, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor JKP GSP „Beogrda” Radiša Momčilović, direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković, kao i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović.

Nikodijević je izrazio zahvalnost kompaniji NIS zbog društveno-odgovornog poslovanja i sjajne saradnje se Gradom Beogradom.

– Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo zajednički realizovali na radost svih Beograđana. Otvaranje „Vrabac servisa” dolazi u trenutku kada završavamo radove na Trgu republike, Topličinom vencu i u Karađorđevoj ulici. Tu celinu zaokružujemo servisom koji će služiti građanima i gostima našeg grada u pešačkoj zoni. „Vrabac servis” je nešto što smo videli u nekoliko gradova Evrope, ali većina velikih gradova ipak nema ovakvu vrstu usluge koja je namenjena, pre svega, najstarijim sugrađanima – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, u odnosu na potrebe i rezultate koji će biti poznati nakon septembra, kada je i probni mesec za ovu uslugu, Grad Beograd je spreman da proširi kapacitete „Vrabac servisa”.

– Reakcije sugrađana su odlične i mislim da je ova inovacija zaista nedostajala Beogradu. Takođe, ovakva vrsta usluge svrstava naš grad u red razvijenijih prestonica. Hvala svima koji su pomogli ovaj projekat, a Beograđane pozivam da čuvaju vozila i toteme koji su postavljeni na stanicama – dodao je Nikodijević.

Mladenović je istakao da je rad na ovom projektu počeo pre dve godine i da zahvaljujući kompaniji NIS i projektu „Zajednici zajedno”, Beograd danas na poklon dobija četiri električna vozila.

– U pitanju su vozila na električni pogon koja se uklapaju u ekološku viziju razvoja grada. Vozila su opremljena tako da mogu da saobraćaju pešačkim zonama, ali i da učestvuju u aktivnom saobraćaju. Postoji i vozilo koje je predviđeno za osobe sa invaliditetom i mislim da je važno što je Beograd dobio jedan ovakav servis – naglasio je Mladenović.

On je dodao da je koncept razvoja grada takav da se centralne zone pretvaraju u pešačke i oslobađaju od saobraćaja.

– Od tog koncepta nećemo odustati i danas svi mogu da vide kako izgleda Trg republike, Kosančićev venac, Topličin i Obilićev venac, pa će takvo uređenje i razvoj grada biti nastavljeni. „Vrabac servis” je zahvaljujući kompaniji NIS i projektu „Zajednici zajedno” u potpunosti besplatan. Počinje sa radom u osam sati ujutru i završava oko 22 sata, a trebalo bi napomenuti da je septembar mesec probnog rada. Postoji osam stanica koje su obeležene totemima, a trasa je duga preko dva kilometra. Nadam se da će svi građani koji žive u centralnoj zoni koristiti ovaj servis, što važi i za turiste. Nadam se da će u budućnosti ovaj servis zaživeti i u drugim delovima grada i postati jedan od simbola Beograda u budućnosti – zaključio je Mladenović.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da „Vrabac servis” predstavlja nastavak strateškog pristupa Grada Beograda konceptu koji je implementiran pre četiri godine – „Grad bez barijera”.

– Sve usluge Grada Beograda moraju biti dostupne svim građanima, a to važi i za „Vrabac servis”. Zbog toga je jedno vozilo ovog servisa prilagođeno osobama sa invaliditetom – rekla je Nataša Stanisavljević.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov je istakao da je danas lepo biti u centru Beograda i u centru jedne ovako lepe priče.

– NIS je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala da razvoj naše kompanije nije moguć bez razvoja zajednice u kojoj posluje. Imamo poseban odnos sa više gradova u Srbiji, poput Niša, Srbobrana, Zrenjanina i Novog Sada, ali mi niko neće zameriti ako kažem da na mapi našeg poslovanja Beograd zauzima posebno mesto. Ovde radi više od 2.000 naših radnika u 40 objekata i već 10 godina odlično sarađujemo sa Gradom Beogradom. Sarađujemo na nizu različitih projekata, čiji je osnovni cilj poboljšanje kvaliteta života svih građana – rekao je Smirnov.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović izrazila je zadovoljstvo što je bila među prvim korisnicima „Vrabac servisa”.

– Nacionala organizacija osoba sa invaliditetom podržava i pozdravlja uvođenje ovakvih usluga. Beograd je grad u kojem živi oko 200.000 osoba sa invaliditetom i nema sumnje da će im usluge poput ove olakšati funkcionisanje u centru grada – rekla je Ivanka Jovanović.