ponedeljak, 9. septembar 2019.

U Zemunu novi centar za srpsku železnicu

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovali su početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice „Zemun”. Dejan Matić je tom prilikom istakao da jedinstvena politika Vlade Srbije, Grada Beograda i gradskih opština donosi rezultate i da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države. 

– Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda – rekao je Matić, a prenosi informativna služba ove opštine. 

Kako je istakla ministarka Mihajlović, ovaj projekat je od izuzetne važnosti za Železnice Srbije, jer će nova stanica u Zemunu doprineti da brže, bolje i efikasnije održavamo vozove.

– Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd – Budimpešta, uložili smo do sada 200 miliona evra u nove vozove i još sto miliona će biti uloženo. Naš cilj je da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu – rekla je ministarka Mihajlović i zahvalila opštini Zemun jer, kako je navela, bez angažovanja lokalnih samouprva ovakvi projekti se ne mogu realizovati. 

Tehničko-putnička stanica Zemun gradi se između železničkih stanica „Zemun” i „Zemun polje” na površini od 35 hektara. Po zvršetku radova, koji su planirani za  novembar 2021. godine, „Srbija Voz” dobiće savremenu stanicu za održavanje elektro-motornih garnitura, lokomotiva i putničkih kola. Početku radova na izgradnji i modernizaciji Tehničko-putničke stanice „Zemun” prisustvovali su i predstavnici „Srbija voza”, „Energoprojekta”,  kao i predstavnici drugih institucija, navodi se u saopštenju opštine Zemun.