utorak, 10. septembar 2019.

Nikodijević: Beograd se razvija ogromnom brzinom

Najbolju definiciju Beograda i svega što je urađeno u proteklih pet godina dobijamo od ljudi koji periodično dolaze u naš glavni grad. Oni kažu da se on razvija ogromnom brzinom i da je drugačiji, moderniji i lepši, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević. To je, dodao je on, najbolji kompliment kada se podvuče crta.

– Činjenica da je budžet grada gotovo pet stotina miliona evra veći danas nego pre pet, šest godina govori o tome koliko Beograd ide napred i da je nezaposlenost gotovo prepolovljena. Velik je broj novih i obnovljenih saobraćajnica, ogroman broj gradilišta, novih fabrika. Zatekli smo situaciju koja je bila nepovoljna, prevashodno zbog zaduženosti grada i komunalnih preduzeća. Pet godina kasnije imamo zdrave ekonomske parametre, a grad ne duguje svojim javnim preduzećima niti za socijalna davanja. Kreditna sposobnost izuzetno je velika i u mogućnosti smo da realno pristupimo izgradnji beogradskog metroa, što je bio decenijski san mnogih Beograđana – naveo je Nikodijević, podsećajući na još jedan veliki projekat – „Beograd na vodi”, koji se realizuje uprkos svim napadima.

On je u emisiji „Beograd na prvom mestu” na TV „Pink 3” pobrojao još neke važne projekte locirane veoma blizu – od „Skajlajna” do novog objekta Kliničkog centra Srbije. Istovremeno, mnogo je urađeno i u komunalnoj oblasti, gde je jedan od važnijih projekata fabrika za prečišćavanje vode „Makiš 2”, zahvaljujući kojoj se pristupilo obnovi fabrike „Makiš 1” i nakon čega Beograd ima veliku korist – stabilno snabdevanje vodom u narednih pedeset godina. Još jedna veća stvar, podvukao je Nikodijević, jeste to što su izgrađene pristupne saobraćajnice Mostu na Adi, koji je bez njih bio disfunkcionalan, a postavljene su i tramvajske šine.    

– Beograd je napredovao u svakoj oblasti, što mene posebno čini srećnim. Možemo svi zajedno da budemo ponosni na ono šta smo uradili – zaključio je Nikodijević.