utorak, 10. septembar 2019.

Potpisani ugovori o dodeli sredstava za sufinansiranje programa i projekata za unapređenje turizma Beograda

Sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je danas 23 ugovora o dodeli sredstava za sufinansiranje programa i projekata za unapređenje turizma grada Beograda. Za tu namenu ove godine opredeljeno je 20 miliona dinara, a kako je najavio Veličković, naredne godine će iz budžeta Grada Beograda za ovu svrhu biti izdvojeno 30 miliona dinara.

– Cilj ovog konkursa je razvoj turizma Beograda, a porast broja manifestacija značajan je za razvoj ove privredne grane. Ove godine je mnogo njih konkurisalo jer je interesovanje veliko. Nažalost, svi nisu mogli da dobiju ova sredstva, ali naredne godine iz budžeta grada ćemo za ovu namenu opredeliti 30 miliona dinara – naglasio je Veličković.

On je podsetio da su programi subvencija za podršku kongresa, manifestacija, izložbi u turizmu počeli 2015. godine i to sa „simboličnih pet miliona dinara kada smo podržali 12 projekata”.

– Beograd je turističko mesto prve kategorije, privlačno za strane turiste, ali i domaće. Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, u prvih sedam meseci ove godine beležimo rast broja turista od šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od toga su 83 procenta strani, a 17 odsto domaći turisti – naveo je Veličković i dodao da je zabeležen i porast broja noćenja za šest procenata za prvih sedam meseci. 

Prema njegovim rečima, ovo povećanje se beleži u kontinuitetu godinama unazad jer je Beograd turizam pozicionirao vrlo visoko na ukupnoj lestivici razvoja privrede.

– Turizam je najozbiljnija privredna grana, vrlo značajna za razvoj Beograda. Tako je većina infrastrukturnih projekata u gradu u svrhu razvoja turizma – zaključio je Veličković.